Téma mesiaca

Kontakt

Keď klasická medicína neuspeje...

Je ešte jedna téma, ktorú pokladám za dôležitú v súvislosti s liečbou onkologického ochorenia otvoriť. Je to alternatívna liečba. Spomedzi pacientov, s ktorými som sa stretla vo svojej onkologickej praxi, o nej uvažoval takmer každý. Myšlienka na ňu sa objavuje zväčša vtedy, keď klasická liečba nedáva záruku na vyliečenie, keď sa ochorenie vracia alebo keď lekári v zmysle kuratívnej liečby nemajú ďalej pacientovi čo ponúknuť a mala by nastúpiť paliatívna liečba. Hľadanie čohokoľvek, čo by túto realitu zvrátilo, je vo chvíli, kedy sú nádej a viera otrasené a potrebujú posilniť, prirodzené. A snaha hľadať niečo, čo zaberie je určite osožnejšia ako rezignácia a utápanie sa v smútku.

Je však dôležité, aby ste pri zvažovaní a výbere alternatívnych (nahrádzajúcich klasickú onkologickú liečbu) či doplnkových (doplnky výživy, rôzne cvičenia a pod.) metód liečby boli obozretní, rozvážni a tým minimalizovali riziká, ktoré môže takáto voľba so sebou niesť. Toto odporúčanie potvrdzujú aj zážitky mnohých pacientov, ktorí týmto hľadaním sami prešli (o ich skúsenostiach sa dočítate v knihe Keď do života vstúpi rakovina...).

Nezabúdajte že:

Dôkazy o účinnosti alternatívych metód sú zväčša postavené na prípadoch jednotlivých vyliečení alebo veľmi malých vzorkách pacientov a nie sú klinicky overené. Niektorí liečitelia vám napriek tomu predajú svoje absolútne presvedčenie o účinnosti ich metódy. Sklamanie a beznádej sú v prípade, ak liečba neprinesie sľubované o to väčšie (najmä ak liečiteľ zodpovednosť za to, že jeho metóda nezabrala presunie mimo seba – niekedy dokonca na pacienta samého).

Riskujete najmä u liečiteľov, ktorí svoju liečbu podmieňujú ukončením štandardnej onkologickej liečby alebo navrhujú iné radikálne kroky, ktoré sú v rozpore s tým, čo vám ponúkajú lekári. Pokiaľ ste si nie istí postupom, ktorý vám ponúka váš lekár, žiadajte o second opinion (teda názor iného onkológa). Nevzdávajte sa šance na liečbu. Som presvedčená, že ak by niektorá z alternatívnych metód bola schopná vyliečiť onkologické ochorenia nič by nezadržalo vyliečených pacientov, aby túto správu rozšírili do sveta rýchlosťou svetla. Pokiaľ sa tak nedeje, znamená to, že slová liečiteľov sú nie zriedka viac ako ich činy...

Samozrejme, sú aj liečitelia ktorí nesľubujú zázraky a nechýba im poctivosť a pokora. Pomáhajú chorému vyrovnať sa s dôsledkami onkologickej liečby, posilňujú pomocou rôznych techník energetickú úroveň organizmu, pôsobia na harmonizáciu psychiku a podobne. Takýto prístup by vám nemal ublížiť a môže vám pomôcť chorobu ustáť (samozrejme v prípade, že je vám takáto cesta blízka).

Ak uvažujete o alternatívnej alebo doplnkovej liečbe:

  • Mal by o tom vedieť váš lekár (a to aj v prípade, že užívate „len“ bylinné výťažky, nápoje či vitamíny, alebo ak uvažujete o akupunktúre či homeopatii). Väčšina lekárov takejto voľbe – pokiaľ nie je vyslovene v rozpore s liečbou a neohrozujú vás – nebráni. Je potrebné, aby o nej vedeli pre prípadné fyzické alebo psychické zmeny, ktoré sa u vás v súvislosti s liečbou môžu objaviť.
  • Buďte obozretní vo výbere liečiteľa a používanej metódy. Pokúste sa získať priame referencie od iných pacientov. Zdrojom informácií je aj internet, ale pozor: určite natrafíte aj na mnohých podvodníkov, ktorí sa neštítia vymýšľať si príbehy o zázračných uzdraveniach a ponúkať masti a tabletky, ktorých účinky sú nehanebne vymyslené.
  • Nerozhodujte sa o takomto kroku sami. V období diagnózy a liečby môžu silné emócie zatieniť schopnosť vášho kritického úsudku, potrebujete aj pohľad „zvonka“.
  • Kým máte šancu na vyliečenie alebo zlepšenie kvality života nevzdávajte sa konzervatívnej liečby.

Okrem alternatívnych metód, pri ktorých ste objektom liečby je pri možné využívať aj metódy, pri ktorých aktívne pracujete so svojou mysľou a prežívaním vy sami. Ako som už v inom článku na stránke uviedla, patrí medzi ne vizualizácia, riadená imaginácia, meditácia, modlitba, rôzne duchovné cvičenia a iné. Ich pozitívny vplyv na psychiku je preukázaný viacerými výskumami. Pri niektorých, napríklad pri riadenej imaginácii, sa dokonca diskutuje o ich priamom vplyve na liečbu rakoviny.

Ak sa naučíte tieto metódy používať správne, spolupodieľate sa na zlepšovaní svojho celkového zdravotného stavu. Ak sa chcete dozvedieť viac, pozrite si cvičenia a techniky na našej stránke. Sú pri nich uvedené aj odporúčané zdroje literatúry.

« späť

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!