Pre pacientov

Kontakt

Odporúčania pre lepšie zvládanie liečby

Keď po stanovení diagnózy nastúpi liečba, prebúdza sa nádej na vyliečenie. V tomto zmysle je to obdobie, ktoré prináša pozitívne vyhliadky do budúcnosti, zároveň je však veľmi náročné pre telo aj psychiku chorého: musíte postupne spracovať skutočnosť, že ste vážne chorí, zvládať liečbu, jej možné vedľajšie účinky a všetky dôsledky, ktoré do vášho života prinesie. Môžete pritom prežívať úzkosť, strach, smútok, hnev, pocity viny z vlastného zlyhania a mnohé iné. Ale môže sa vo vás prebudiť aj bojovný postoj, ktorý vás bude posilňovať v tom, aby ste sa takýmto pocitom nepoddávali.

Sú pacienti, ktorí dokážu ochorenie prijať ako výzvu, ktorej sa postavia. Ak k nim nepatríte, netrápte sa tým. Určite disponujte inými vlastnosťami, ktoré vám pomôžu liečbu zvládnuť – len ich treba v sebe prebudiť a využiť.

Okrem náročnosti samotných liečebných postupov môže byť toto obdobie náročné aj v súvislosti s vedľajšími účinkami liečby. O nich by vás mal pred liečbou informovať váš onkológ, aby ste na ne boli pripravení a nezaskočili vás. Sú však pacienti, ktorých práve takéto informácie natoľko znepokoja, že potom trpia aj príznakmi, ktoré by v prípade, že by o nich nevedeli, možno vôbec neboli také dramatické... Vy sami by ste mali dokázať odhadnúť čo bude pre vás najlepšie. Ak potrebujete vedieť, čo sa s vami bude diať a byť na situáciu pripravení, pýtajte si informácie. Ak ste typ, ktorý má po prečítaní príbalového letáku na lieku všetky potenciálne vedľajšie účinky, hoci ste ho ešte ani neužili, radšej ostaňte pri základných informáciách a nechcite vedieť všetko.

Je akceptovateľné, že niektoré situácie zvládame horšie. Problém nastáva, ak to sami o sebe nevieme. Pretože kým nepoznáme svoje „slabé miesta“, nemôžeme sa naučiť š nimi zaobchádzať.

Prejdeme teraz najčastejšími problémami, ktoré sa môžu počas liečby objaviť.

Jedným z najčastejších problémov, na ktorý sa pacienti bezprostredne, alebo aj dlhší čas po liečbe, sťažujú je únava. Môže mať rôzne príčiny: zo samotného ochorenia, z liečby, z liekov proti bolesti, z depresie a i.. Ak je vaša únava dlhodobá, alebo veľmi obťažujúca hovorte o tom so svojim lekárom. Až keď odhalí jej príčinu, môže sa pokúsiť ju znížiť. Rátajte však s tým, že s postupujúcou liečbou sa organizmus vyčerpáva a únava sa môže kumulovať. Toto je fakt, ktorý treba prijať a zariadiť sa podľa toho.

Niekedy sa pacienti napriek tomu, že sú počas liečby fyzicky vyčerpaní, nechcú vzdať svojej práce ani nie tak z finančných dôvodov ale preto, že ich to udržiava v lepšej psychickej kondícii a myšlienky na chorobu sú viac v úzadí. Ak patríte do tejto skupiny, je to v poriadku dovtedy, kým si dokážete ustrážiť hranicu, za ktorou vám už aktivita neprospieva.

Ak patríte k pacientom, ktorých choroba a liečba zmáhajú natoľko, že z predchádzajúcich aktivít ste si dokázali udržať len málo, nedeptajte sa tým, aj to jedného dňa prejde. Určite je ťažké udržať sa v dobrej psychickej kondícii, keď telo nevládze, ale aspoň sa o to každý deň pokúste. Nič to, že vydržíte len chvíľku, alebo že niektoré činnosti nezvládnete tak dobre ako predtým. Dôležité je chcieť a pokúsiť sa. Každý deň máte novú príležitosť posunúť sa o krôčik ďalej.

Vaše telo vám dáva jasné signály, čo práve potrebuje. Naučte sa ich vnímať, rešpektovať a primerane na ne reagovať.

Objaviť sa môžu aj ťažkosti so spánkom – či už v zmysle problémového zaspávania, prebúdzania sa počas noci, alebo plytkého a nekvalitného spánku. Snažte sa obmedziť spanie v priebehu dňa a pred zaspatím sa venujte upokojujúcim aktivitám, doprajte si vaňový kúpeľ, upokojujúci bylinkový čaj. Pokiaľ by sa problém so spánkom ani napriek vašej snahe neupravil, upozornite naň vášho lekára. Vhodná psychofarmakologická liečba vám môže výrazne uľaviť. Niektorí pacienti sa jej vyhýbajú z obavy, že by sa u nich mohla rozvinúť závislosť, ale táto obava je vo väčšine prípadov neopodstatnená. Pri správnom dávkovaní a kontrole dĺžky užívania je riziko závislosti minimálne, zatiaľ čo nedostatok, alebo zlá kvalita spánku vyčerpávajú organizmus aj psychiku, čo môže mať za následok ťažšie zvládanie liečby.

Učte sa rozlišovať medzi tým, čo je naozaj nad vaše sily, a tým, čo je váš vlastný strach, pocity hanby či pochybnosti, ktoré vás odrádzajú aj od takých aktivít, ktoré by pre vás mohli byť zdrojom potešenia a novej energie.

Okrem fyzických ťažkostí, ktoré môžu sprevádzať liečbu, nie je ľahké adaptovať sa na všetky zmeny, ktoré so sebou prináša: na pomerne dlhý čas ste sa stali pacientom a vašim prechodným domovom sa stáva nemocnica. Pracovné povinnosti a starostlivosť o rodinu musia ísť minimálne na ten čas bokom, nahrádza ich liečba a zotavovanie sa po nej. Počas liečby, či po nej, sa na kratší alebo dlhší čas stávate závislejším od svojho okolia – od lekárov, rodiny, priateľov. Toto je náročné najmä pre tých, ktorí boli zvyknutí si svoj život plánovať a určovať vo veľkej miere sami, alebo ak boli skôr v pozícii tých, čo to poskytovali iným.

To, že ste pacient neznamená, že musíte byť pasívnym objektom. Môžete sa aktívne podieľať na procese liečby – aktívnou spoluprácou s vašim onkológom, a to: záujmom o dostupné informácie a starostlivosťou o vašu psychickú a fyzickú kondíciu. Aj vaša rodina určite privíta každú iniciatívu, na ktorú vám zostáva dosť síl: hra a učenie sa s deťmi, rozhovory s partnerom, spoločné hobby, ľahká domáca práca... to všetko prospeje vám všetkým.

Obdobie liečby prináša so sebou mnoho obmedzení, ktoré odoberajú vášmu životu pestrosť. Môžu prísť chvíle, dni, či týždne, kedy sa dokážete postarať nanajvýš o seba a na viac nemáte. Nevládzete ísť medzi ľudí, na prechádzku, ani robiť veci, ktoré máte radi. V takých dňoch je najdôležitejšie prijať to ako fakt a vydržať, kým bude lepšie. Sú však aj obmedzenia, ktoré si vytvárate sami, vo vlastnej hlave. Naučte sa rozlišovať, ktoré vás naozaj chránia alebo sú nevyhnutné, a ktoré vám, naopak, ubližujú.

Pokiaľ je to možné, nezanedbávajte svoje kontakty s okolím a spoločenský život. Asi vám v tom bráni skutočnosť, že choroba a liečba dali zabrať aj vášmu výzoru, ale to je jedno z obmedzení, ktoré je hlavne vo vašej hlave... A navyše, aj keď po liečbe určite nevyzeráte ako po dovolenke, je veľa možností, ako svoj zovňajšok upraviť tak, aby ste sa cítili o niečo lepšie. Pokiaľ nie ste schopní tento vzhľadový hendikep prekonať, znamená to, že ste neprijali svoju rolu pacienta. A možno je pre vás ťažké udržať si presvedčenie, že to, že ste chorý neznamená, že ste menejcenný a ako človek máte pre druhých stále svoju jedinečnú hodnotu.

Čo vám pomôže zvládnuť obdobie liečby

  • zaujímajte sa o dôležité informácie o liečbe a všetko, čo s ňou súvisí. Ak budete informovaní, budete lepšie pripravení na to, čo liečba prinesie. Pozor však na dôveryhodnosť zdrojov odkiaľ informácie získavate! Najlepšie vás poinformuje váš onkológ;
  • odmeňte sa za každú absolvovanú dávku liečby niečím, čo vás poteší, čo vám urobí dobre;
  • snažte sa narušiť monotónnosť života s chorobou a žite medzi liečbou svoje „normálne dni“. Nestotožňujte sa s rolou pacienta viac ako je nevyhnutné;
  • keď máte lepšie dni, premyslite si čo by ste chceli urobiť, kam by ste chceli zájsť a urobte to. Možno to budú len krátke chvíle či dni, kedy to zvládnete, ale to nech vás neodradí;
  • neupustite od príjemných maličkostí, ako je napríklad dobrá večera, masáž, prechádzka a pod.;
  • neizolujte sa od rodiny a priateľov;
  • majte svetlý bod vo vašej budúcnosti, ktorý vás bude motivovať, aby ste ustáli ťažšie chvíle;
  • stavajte si svoje malé ciele – čo chcete zvládnuť v tento deň, na čo sa budete tešiť, koho chcete vidieť. Pomôžu vám rozptýliť stereotyp dní v nemocnici alebo ak ste nútení byť doma, či pripútaní na lôžko;
  • tešte sa z toho, čo všetko ste už v liečbe zvládli namiesto strachovania sa z toho, čo všetko vás ešte čaká. Ak si poviete: „Mám pred sebou pol roka liečby, zvracania a nevládnosti,“ je to bezútešná predstava. Ale ak si poviete: „Zdolal som ďalší ťažký deň a k cieľu mi chýba zasa o jeden menej,“ znie to optimistickejšie.

A nezabúdajte: aj vy sami sa podieľate na vašom vyzdravení. Tým, aký postoj k chorobe a liečbe zaujmete, či hľadáte spôsoby ako sa s realitou vyrovnať a prostriedky, ktoré Vám ju môžu pomôcť zvládnuť.

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!