Téma mesiaca

Kontakt

Základné informácie o paliatívnej liečbe a starostlivosti

Na liečbu onkologického ochorenia sa využívajú dva typy liečby: kuratívna a paliatívna.

Kuratívna liečba sa podáva s cieľom vyliečenia ochorenia (napríklad pri akútnej leukémii, niektorých lymfómoch alebo solídnych nádoroch v lokalizovanom štádiu). Paliatívna liečba sa podáva s cieľom zastaviť alebo spomaliť progres ochorenia a zmierniť ťažkosti ktoré spôsobuje. Nie vždy dokáže pacientovi výrazne predĺžiť život (hoci pri niektorých ochoreniach to môže byť o mesiace až roky), ale paliatívnym operačným zákrokom sa napríklad podarí odstrániť nepriechodnosť čriev, paliatívnou chemoterapiou pôsobiť na zmenšenie nádorovej masy, alebo vhodne zvolenou tzv. symptomatickou liečbou zmierniť či odstrániť sprievodné príznaky ochorenia (bolesti, dýchavicu, vracanie, zápchu, celkovú slabosť, horúčky, krvácania a ďalšie). Všetky tieto zložky paliatívnej liečby môžu výrazne zlepšiť kvalita života s ochorením. A to je hlavný cieľ paliatívnej liečby.

Kedy sa pristupuje k paliatívnej liečbe

K paliatívnej liečbe sa pristupuje vtedy, ak je úplne vyliečenie veľmi nepravdepodobné (nepíšem nemožné, lebo nádej je v každom okamihu života s chorobou dôležitá a každý lekár má vo svojej praxi aj prípady, kedy sa nemožné stalo možným...) alebo ak kuratívna protinádorová liečba prináša viac komplikácií ako úžitku. Vtedy by mal lekár prehodnotiť jej ďalšie podávanie a uvažovať o liečbe paliatívnej. Paliatívna starostlivosť neznamená ukončenie liečby. Pacient môže ďalej dostávať protinádorovú liečbu, bude však zameraná na zmiernenie príznakov ochorenia a zlepšenie celkovej kvality života, nie na vyliečenie.

Paliatívna liečba ochorenia a zmierňovanie nepríjemných telesných symptómov je len jednou zo zložiek komplexnej paliatívnej starostlivosti. Mala by pacientovi poskytnúť aj sociálnu, psychickú a duchovnú opateru, pretože nie len to, ako sa cíti vaše telo, ale aj to, ako sa cíti vaša duša je dôležité. Žiaľ, prax u nás v tomto smere niekedy pokrivkáva za teóriou...

Kedy potrebuje pacient paliatívnu starostlivosť

Keď sa ochorenie nedá vyliečiť, ale dajú sa zmierniť jeho príznaky. Keď sa vyskytujú obťažujúce symptómy, ktoré vyplývajú z postupujúceho ochorenia alebo sú spôsobené vedľajšími účinkami kuratívnej liečby, ktorú pacient užíval.

Kto a kde vám môže poskytovať paliatívnu starostlivosť

Paliatívnu liečbu často poskytuje priamo ambulancia či oddelenie, v rámci ktorého sa pacient lieči (avšak lekár pacientov nie vždy informuje o tom, že liečba, ktorú dostávajú, nevylieči ich ochorenie, ale môže spomaliť jeho progres a zlepšiť kvalitu ich života) a prechod medzi kuratívnou a paliatívnou liečbou býva zväčša postupný. Teda tam, kde ubúda kuratívnej liečby by nemalo zostať prázdne miesto, mala by ho vyplniť liečba paliatívna.

Ambulancie paliatívnej starostlivosti u nás zatiaľ nie sú, existujú lôžka či oddelenia paliatívnej medicíny, žiaľ, ich kapacita zďaleka nepokrýva potreby pacientov. Paliatívnu starostlivosť poskytujú tiež hospice a pod vedením lekára je možná aj v domácom prostredí.

To, že ochorenie nie je možné vyliečiť neznamená, že nemá zmysel usilovať o dosiahnutie čo najlepšej možnej kvality života. Sú pacienti, ktorých kuratívna liečba sprevádza až k smrti a to len preto, lebo sa jej lekár nechce vzdať ani vtedy, keď stratila svoje opodstatnenie. Za takýto, hoci možno o pár mesiacov predĺžený život však môže pacient zaplatiť jeho zníženou kvalitou a množstvom ťažkostí, ktoré mu zabránia prežívať pekné chvíle, kvôli ktorým sa oplatí žiť.

! Ak užívate kuratívnu liečbu, ktorej vedľajšie účinky vám prinášajú veľa utrpenia a žiaden či len veľmi sporný efekt, porozprávajte sa so svojim lekárom o možnostiach paliatívnej liečby.

« späť

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!