Téma mesiaca

Kontakt

Liečba má dopad nie len na vaše telo, ale aj dušu...

O rôznych telesných dôsledkoch liečby onkologického ochorenia, ako sú nausea a zvracanie po chemoterapii, či únava po ožarovaní je možné nájsť pomerne dosť informácií. O psychologických dôsledkoch liečby sa však hovorí a píše len málo alebo vôbec nie, hoci sú prirodzené a zažívajú ich mnohí pacienti. Preto, ak ste práve v liečbe, môžete prežívať zmeny nálad, premenlivé emócie, mať problémy s pamäťou alebo pozornosťou. Je lepšie byť pripravený ako zaskočený, preto sa niektorým možným dôsledkom liečby na psychiku budeme venovať podrobnejšie. Samozrejme, že nie všetky z nich sa vás musia týkať, ale ak sa niektoré objavia, budete sa vedieť zorientovať v tom, čo sa s vami deje a prečo.

Psychické ťažkosti pri liečbe môžu byť reakciou na samotné ochorenie a náročnú liečbu, ale rovnako môžu byť aj reakciou na liečbu ako takú ( môže ich spôsobovať niektorá zložka liečby). V oboch prípadoch je možné ich minimalizovať, avšak aby vám lekár mohol pomôcť je dôležité poznať pôvod vašich ťažkostí. Je potrebné o nich s lekárom hovoriť, nehanbite sa za ne. Prečo by vám malo byť počas chemoterapie či po nej veľmi zle, keď vám môže byť zle o niečo menej? Prečo by ste boli depresívni, keď sa vám dá od takýchto pocitov uľaviť? Využite každú možnosť, ktorá môže byť zdrojom úľavy!

Pamätajte si:

  • Ak máte počas liečby pocit, že to už nie ste vy, či už telesne alebo mentálne – pripomínajte si, že po odznení liečby väčšina symptómov, ktoré sa v súvislosti s ňou objavili, po kratšom alebo dlhšom čase odznie.
  • Ak máte pocit, že počas liečby „nežijete“ a všetku vašu pozornosť a energiu pohlcuje liečba a jej dôsledky... ak neustále sledujete svoje hodnoty, výsledky, zdravotný stav... ak máte pocit, že váš život už nikdy nebude iný, nie je to tak. Jedného dňa liečba skončí a váš život sa zasa začne sústreďovať na „normálne“ veci.
  • Neposudzujte sa či toto obdobie zvládate dostatočne „statočne“. Zvládate ho presne tak, na čo vaša psychika má. Ak cítite, že potrebujete pomoc, vyhľadajte ju.

V článkoch venovaných psychickým problémom počas liečby uvádzam aj najzávažnejšie vedľajšie účinky liečby ktoré majú priamy dopad na psychický stav pacienta. Úzkosti a depresii ktoré k psychickým problémom počas liečby určite patria sme venovali na našej stránke samostatné články.

Psychologické dôsledky chirurgickej liečby »
Vplyv vedľajších účinkov chemoterapie na psychiku pacienta »
Vplyv vedľajších účinkov ožarovania na psychiku pacienta »

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!