Téma mesiaca

Kontakt

Vplyv vedľajších účinkov ožarovania na psychiku

Najčastejším problémom pri ožarovaní je únava (počas onkologickej liečby sa na ňu sťažuje až 2/3 pacientov). Pocit nedostatku energie, neschopnosť oddýchnuť si, zvládať zvyčajné povinnosti, strata motivácie pre akúkoľvek aktivitu, pokles sexuálnej túžby, malátnosť, spavosť, strata chuti do jedla – to sú niektoré z jej mnohých prejavov. Pôvodcom vašej únavy môže byť ochorenie samotné, ožarovanie (ale aj chemoterapia) a jej dopad na váš celkový fyzický stav, nízka hladina počtu červených krviniek (anémia), ale aj depresia. Často sa prelína viacero spomenutých faktorov.

Dôležité je identifikovať zdroj únavy. Ak je únava dôsledkom liečby, pomôže vám ju pretrpieť fakt, že po jej ukončení odznie (u niektorých pacientov to trvá týždne, u niektorých podstatne viac, je to veľmi individuálne). V takomto prípade svoj stav rešpektujte a nestresujte sa tým, prečo nevládzete a kedy vládať budete.Neprimerané očakávania a ich nenaplnenie vás len viac rozladia a situáciu nezmenia. Ak je však jej príčina v psychike (únava je jedným z prejavov depresie), je potrebné jej venovať pozornosť a požiadať o konzultáciu u psychológa či psychiatra a v prípade potreby nasadiť liečbu antidepresívami. Problém môže byť aj v tom, že rádioterapia je liečba, pri ktorej nie je viditeľný jej dopad na vaše telo (nie ste ani „zelení“ ako pri chemoterapii, nezvraciate, nevypadajú vám vlasy...) a koľko energie potrebujete na to aby ste ju zvládli. Preto vaše okolie nemusí reagovať najvhodnejšie a môže mať na vás tiež neprimerané očakávania. Nenechajte sa siliť do ničoho, na čo sa sami necítite. Ten, kto liečbu nezažil, nemá právo zvonka posudzovať čo všetko by ste mali zvládať.

Čo vám môže pomôcť únavu zvládnuť:

  • Ak potrebujete preležať väčšinu dňa po liečbe v posteli, urobte to. Oddychujte toľko koľko potrebujete.
  • Uprednostnite kratší oddych niekoľko krát denne.
  • Dbajte na dostatok spánku.
  • Stanovte si jasne priority, to čo v priebehu dňa nevyhnutne potrebujete urobiť, čo počká, prípadne čo nemusíte urobiť vy.
  • Delegujte úlohy. Vaši blízki vám chcú pomôcť a veľmi im to uľahčíte ak im konkrétne poviete čo potrebujete.
  • Snažte sa v dni robiť aspoň tie aktivity, ktoré vám robia radosť.
  • Ľahké telesné cvičenie môže tiež pomôcť.
  • Pozor, priveľa kávy, namiesto povzbudenia vašu únavu ešte prehĺbi.
  • Jedzte jedlo bohaté na proteíny, aby vaše svaly mali výživu.

Máte nejaké ďalšie tipy čo pomáha pri únave? Napíšte nám ich!

Zmeny nálad

Ožarovanie nemá priamy vplyv na náladu a emócie. Ale niektoré lieky, ktoré vám počas ožarovania podávajú, môžu potencovať zmeny nálad a dráždivosť.

Použité zdroje literatúry:

J.C. Holland, S.Lewis: The Human Side of Cancer. Living with a Hope, Coping with Uncertainty.

G. Anderson: Cancer: 50 Essential Things to Do.

« späť

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!