Téma mesiaca

Kontakt

Psychologické dôsledky chirurgickej liečby

Obáv a strachov, ktoré môžete prežívať pred chirurgickým zákrokom nie je málo: strach z anestézie a z toho či sa preberiete, obavy zo samotného zákroku a z toho, čo prinesú výsledky, strach z bolesti, strach z toho, čo príde po operácii a mnohé ďalšie. Tieto obavy môžu vo vás pred operáciou navodiť tzv. anticipačnú úzkosť, teda úzkosť z očakávania. Je to nepríjemný stav, najmä ak pretrváva dlhší čas (napríklad ak na operáciu čakáte niekoľko týždňov).

Čo vám pomôže úzkosť pred operáciou znížiť?

  • Určite pomôže, ak máte možnosť hovoriť s anesteziológom, s chirurgom a s zdravotníckym personálom, ktorý sa pred, počas a po operácii bude o vás starať.
  • Pýtajte si všetky informácie, ktoré považujete za dôležité (koľko asi bude zákrok trvať, kedy, ako a kde sa prebudíte, ako sa budete bezprostredne po zákroku cítiť, atď. ). Tieto konkrétne informácie vám pomôžu znížiť úzkosť z neznámej situácie.
  • Pokiaľ o sebe viete, že stresové situácie zvládate ťažšie prípadne, ak máte predchádzajúcu negatívnu skúsenosť s chirurgickým zákrokom (či už osobnú, alebo u niekoho blízkeho) hovorte o tom so svojim lekárom. Ak je vaša úzkosť natoľko obťažujúca, že nedokážete spať, jesť, alebo nedokážete myslieť na nič iné a ste v permanentnom napätí, môže vám naordinovať lieky, ktoré vašu úzkosť znížia, aby ste sa niekoľko dní pred operáciou zbytočne nestresovali. Niektorí pacienti majú obavy, že pri užívaní liekov proti úzkosti, bolesti a pod. môže u nich vzniknúť závislosť. Takáto obava je ale pri krátkodobom užívaní liekov, navyše pod dohľadom lekára, neopodstatnená.

Po operácii:

  • Zíďte z postele najskôr ako sa dá, vaše zotavovanie bude prebiehať lepšie ak svoj organizmus „naštartujete“.
  • Ak vás zavalia návštevy nehanbite sa povedať návštevám, že ste vyčerpaní. To, že sa o vás zaujímajú oceňte, ale necíťte preto povinnosť absolvovať niekoľko návštev denne.

« späť

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!