Téma mesiaca

Kontakt

Ako komunikovať o ochorení so súrodencami chorého dieťaťa

Nie je zriedkavosťou, že zdravé deti nemajú takmer žiadne informácie o chorobe svojho súrodenca. Je to chyba. Nepodľahnite ilúzii, že ich tým chránite alebo žeby ste ich zbytočne zaťažili. Mali by ste s nimi hovoriť o chorobe ich súrodenca. Potrebujú to preto aby:

  • Sa zorientovali sa v tom, čo sa s ich bratom alebo sestrou deje.
  • Pochopili, že touto chorobou nie sú bezprostredne ohrození.
  • Neživili v sebe pocity viny. Ubezpečte ich, že chorobu brata či sestry nespôsobili, ani za ňu nenesú žiadnu zodpovednosť. Môže sa vám to zdať absurdné, ale deťom niekedy napadne, že za chorobu súrodenca môžu ony, pretože mu niekedy v minulosti zaželali niečo zlé alebo si priali, aby „zmizol“ – a teraz sa to splnilo.

Ak chcete pomôcť vzťahu medzi súrodencami, snažte sa počas hospitalizácie podporovať kontakt medzi nimi, napríklad formou listov či telefonátov. Po príchode z nemocnice zaangažujte zdravé dieťa do pomoci v starostlivosti o chorého súrodenca: môže mu nosiť úlohy zo školy, hrať sa s ním a podobne. Robte to však nenásilnou formou a s mierou. Pozor na preťažovanie a očakávania, že budú „rozumní“, „veľkí“, „statoční“ a pod.

Častým problémom, ktorý sa objavuje v rodinách s viacerými deťmi, je nedostatok pozornosti a priestoru pre zdravé dieťa. Tiež to nemá v tejto situácii ľahké... Musí sa prispôsobovať zmenám vo fungovaní rodiny a chode domácnosti, dlhodobej neprítomnosti jedného z rodičov, ktorý je v nemocnici s chorým súrodencom, nie je dostatok času na spoločné hry alebo iné formy trávenia času s rodičmi. V dôsledku týchto zmien sa môžu objaviť pocity žiarlivosti a hnevu voči chorému súrodencovi - za výhody a privilégiá, ktoré má. Ak sa to stane, nevyčítajte dieťaťu takéto prejavy a vyvarujte sa výčitiek typu: „Tvoja sestra je chorá a ty myslíš na seba!“ alebo: „Nezaťažuj ma takými maličkosťami, teraz máme oveľa vážnejšie starosti!“ Takýmito reakciami by ste u neho vyvolali len pocity nepochopenia, krivdy, prípadne viny. Snažte sa dieťa vypočuť, dozvedieť sa čo ho najviac trápi, ubezpečte ho o vašej láske a pokiaľ je to možné, vyjdite mu v jeho potrebách v ústrety. Ak to momentálne možné nie je, dohodnite sa na termíne, kedy mu jeho prianie môžete splniť, prípadne navrhnite alternatívu.

Niekedy je toho na súrodenca chorého dieťa priveľa a ak s o svojich pocitoch nemá s kým hovoriť, môže sa cítiť nedôležité, nepochopené a samo. Pokúste sa docieliť v prístupe k nemu citlivú rovnováhu: učte ho rozpoznať životné priority, teda to, čo je dôležité, keď je chorý niekto blízky a ako k tomu pristupovať, a zároveň vnímajte aj jeho potreby. Hoci sa vám môžu zdať vo vzťahu k vážnosti diagnózy chorého súrodenca nepodstatné, pre neho sú dôležité.

Ak si neuvedomíte, že náročnou situáciou prechádza aj zdravé dieťa a nevenujete mu pozornosť, ktorú potrebuje, môže to neskôr skomplikovať jeho psychický vývoj aj spolužitie rodiny.

« späť

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!