Téma mesiaca

Kontakt

Ako pristupovať k chorému dieťaťu

Liečba onkologického ochorenia je dlhodobý proces, z ktorého pre dieťa vyplývajú určité obmedzenia. Dieťa sa však vyvíja a potrebuje svoje vnímanie a schopnosti rozvíjať aj v tomto období. Preto je potrebné, aby ste poznali a chápali prirodzené potreby Vášho dieťaťa a hľadali spôsob, ako ich v maximálnej možnej miere uspokojiť, prípadne hľadali alternatívy.

  • To, že je vaše dieťa choré neznamená, že nemôže vykonávať žiadne aktivity

Aktivity, ktoré sú obmedzené v dôsledku choroby a liečby sa snažte nahradiť inými, napríklad menej fyzicky náročnými alebo takými, ktoré je možné vykonávať na lôžku. Dôležité je, aby Vaše dieťa zostalo aj počas choroby v primeranej miere a forme aktívne.

Pokiaľ Vám chýbajú nápady čím dieťa zamestnať, kontaktujte detského psychológa, alebo si kúpte knihy ponúkajúce detské hry vhodné pre dané vekové obdobie. Určite v nich nájdete hry, ktoré sa dajú prispôsobiť potrebám a možnostiam vášho dieťaťa.

  • O tom, do akej miery a akou formou je potrebné dieťa v období medzi liečbami alebo po jej ukončení chrániť, konzultujte s ošetrujúcim lekárom

Každý rodič chce robiť všetko možné aj nemožné čo by dieťaťu uľahčilo zvládnuť ochorenie a liečbu. Ale ak nechcete, aby sa vaše dieťa prepadalo do pasivity a prílišnej závislosti od svojho okolia (čo pri vážnom a dlhotrvajúcom ochorení hrozí), nechráňte ho nadmerne a nepodporujte ho v pasivite. Takmer vždy (s výnimkou najťažších období liečby) sa dajú nájsť činnosti, ktoré dieťa zvláda a ktoré ho pohybovo, rozumovo, emočne či sociálne rozvíjajú.

Ak vnímate svoje dieťa len v kontexte choroby a nerozvíjate jeho zdravý potenciál, brzdou v jeho vývine bude váš postoj, nie choroba. Okrem toho riskujete, že dieťa tento pohľad na seba preberie, čo oslabí jeho sebadôveru vo vlastné sily a chuť skúšať nové veci. Neznamená to, že máte tlačiť dieťa do vecí, na ktoré sa necíti. Ide o to, aby ste sa snažili obmedzenia, ktoré choroba a liečba prinášajú, vnímať reálne, pomohli dieťaťu vyrovnať sa s nimi a zamerali sa na hľadanie a rozvíjanie náhradných aktivít.

V tomto dieťaťu pomôže aj udržiavanie kontaktov s jeho okolím.

« späť

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!