Téma mesiaca

Kontakt

Ako reagovať na zmeny v správaní?

Môj otecko má rakovinu pľúc. Berie ožiare a dosť sa zmenil v správaní (býva často nervózny) Môže to mat nejakú súvislosť s ožiarmi? Menia nejako ožiare osobnosť človeka? Predtým mal rakovinu žalúdka a bral chemoterapiu, no na správaní sme to nespozorovali. Skôr bol unavený (vyčerpaný).

Na zmenách v správaní sa počas ochorenia a liečby môže podieľať viacero faktorov:

  • samotná liečba, teda niektoré lieky alebo zložky v nej môžu spôsobovať zmeny nálad, dráždivosť, úzkosť, depresiu (samotné ožarovanie by nemalo mať priamy vplyv na zmeny nálad a emócií, skôr únava a vyčerpanosť, ktoré ho môžu sprevádzať).
  • Záťaž z liečby - strach, neistota, kumulovaná fyzická záťaž, únava, vyčerpanosť... to všetko sa môže podieľať na zmenách nálad a prejavov v správaní.
  • Ak pacient v minulosti trpel psychickými ťažkosťami, môžu sa v tomto období vrátiť
  • Ak pacient nemá kvalitné rodinné zázemie alebo sú vzťahy v rodine problematické, kumulovaný stres môže spôsobiť zmeny nálad a správania.

Pokiaľ by zmeny boli dlhodobé a výrazné alebo ak sa objavia u chorého úplne netypické prejavy v správaní, hovorte o tom s ošetrujúcim lekárom. Až keď odhalí ich príčinu môže zvoliť ďalší postup.

Ako reagovať na podráždenosť a ďalšie nie veľmi príjemné prejavy v správaní chorého? Snažte sa nevyčítať mu jeho správanie a pokiaľ je to možné, vydržte. Záťaž a stres, ktoré počas liečby zvláda, niekde potrebuje odventilovať a ak sa niekedy stanete terčom nervozity a zlej nálady vy, pokúste sa cez to preniesť. Samozrejme, nemám tým na mysli extrémne prejavy alebo ak chorý používa svoj stav na manipuláciu s okolím. Keď liečba skončí všetko by sa malo postupne vrátiť do normálu – a to v prípade, že je spúšťačom zmien nálad liečba alebo aj keď ide o psychické ťažkosti ktoré vznikli v jej dôsledku.

Rovnako aj vaše nálady môžu kolísať a meniť sa. Únava a stres sa môžu prejavovať plačlivosťou, podráždením, roztržitosťou, úzkosťou a ďalšími symptómami (viac si o nich nájdete v ďalších textoch na našej stránke). Aj k sebe buďte v tomto smere tolerantní: nevyčítajte si ak vždy nereagujete ukážkovo alebo ak si potrebujete dať pauzu v starostlivosti o chorého. Aj vy máte právo psychický aj fyzický nápor, ktorý spolu s chorým nesiete, niekedy nezvládnuť. Dôležitá je vzájomná tolerancia, aj keď tá vaša by mala mať predsa len o niečo väčšia...

« späť

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!