Téma mesiaca

Kontakt

Ako vás môže podporiť fyzická aktivita v zvládaní ochorenia počas, alebo po liečbe

Mnohí z vás dokážu byť napriek ochoreniu, liečbe, alebo po nej, stále aktívnymi. Samozrejme, byť aktívny znamená pre každého niečo iné - pre niekoho je to nájsť si čas a silu na venovanie sa tomu, čo ho baví, na stretávanie sa s priateľmi, venovanie sa rodine, čas a chuť si niečo prečítať, alebo niekoho potešiť... Toto všetko sú určite veľmi dôležité formy aktivity.

Ale takisto fyzická aktivita a cvičenie môžu podporiť zvládanie ochorenia počas aj po liečbe a napomáhajú aktívnemu spôsobu života napriek ochoreniu či práve s ním.

V minulosti sa pacientom po čas liečby či po nej odporúčal skôr oddych a zníženie fyzickej aktivity. Podľa nových vedeckých štúdií pravidelný fyzický pohyb v primeranej miere môže byť veľmi prospešný aj počas liečby a podporí nielen zlepšenie fyzického stavu, ale psychické zvládanie onkologického ochorenia.

Ako vás môže fyzická aktivita podporiť pri zvládaní ochorenia a zlepšiť kvalitu vášho života?

  • Umožní vám lepšie zvládať každodenné aktivity
  • Zvýši pocit kontroly nad vašim telom a sebavedomie
  • Zníži riziko dlhotrvajúcich depresií, pocitov úzkosti
  • Podporí vás v udržiavaní kontaktov s ostatnými a odbúra pocity samoty
  • Zníži pocity únavy, ktoré sú bežné počas liečby

Ako podporí vaše fyzické zdravie?

  • Znižuje risk srdcovo-cievnych ochorení, osteoporózy...
  • Zlepšuje krvný obeh a znižuje riziko krvných zrazenín
  • Zlepšuje vašu telesnú aj duševnú rovnováhu

Napriek tomu sa u mnohých pacientov fyzická aktivita počas ochorenia a liečby výrazne zníži. Prečo?

Čo vás môže viesť k tendencii minimalizovať fyzickú aktivitu počas ochorenia a liečby?

  • Zoslabnutie organizmu a svalstva
  • Znížená pohyblivosť
  • Strata pocitu kontroly, nižšia sebadôvera
  • Zvýšenie už aj tak prítomných pocitov únavy počas liečby

Tieto pocity však môžu zmeniť ak prekonáte prvotné obavy a vyberiete si fyzickú aktivitu primeranú vášmu fyzickému stavu.

Ak by ste sa rozhodli pre fyzickú aktivitu, dôležité je:

  1. Typ fyzickej aktivity ktorú plánujete ako aj jej rozsah prediskutujte so svojím lekárom. Vyhodnotí vhodnosť Vášho plánu, prípadne vám na základe vášho celkového zdravotného stavu odporučí najvhodnejšie fyzické aktivity pre vás.
  2. Dbajte na to, aby bola bezpečná a nepreceňujte váš aktuálny zdravotný stav
  3. Vyberte si to pri čom sa cítite dobre, pýtajte sa svojho tela čo mu vyhovuje. Možno to nebudú aktivity ktoré ste robili predtým ako ste ochoreli – hľadajte si iné, vhodnejšie.
  4. Začínajte s krátkymi a málo intenzívnymi aktivitami. Najskôr to možno budú len prechádzky okolo paneláku, potom okolo celého bloku a po pol roku možno rýchla chôdza a zvládnete aj hodinu...)
  5. Riaďte sa pocitmi vo vašom tele. Motivácia robiť niečo je skvelá pomôcka k tomu, aby ste to dokázali, ale neprepínajte svoje sily. Na druhej strane môže stať strach a obavy, ktoré vám naopak bránia urobiť aj to, čo by už vaše telo bez problémov dokázalo. Preto sa riaďte nie len hlavou a emóciami, ale najmä pocitmi vo vašom tele.
  6. Snažte sa vykonávať aktivitu pravidelne. Hoci je to koľko a kedy vládzete ovplyvnené vašim momentálnym zdravotným stavom a liečbou ktorú dostávate alebo ste po nej, vo všeobecnosti platí, že radšej menej, ale pravidelne, ako viac a raz za čas. Myslite na to.
  7. Nedajte sa odradiť. Je prirodzené, že po prvých cvičeniach/aktivitách môžete byť unavení. Telo sa potrebuje na záťaž adaptovať, vydržte. Ak by únava pretrvávala aj po cvičení pretrvávala aj po niekoľkých týždňoch, treba prehodnotiť typ a množstvo aktivity ktorú vykonávate. Rovnako nech vás neodradí, že nedokážete toľko ako ste dokázali kedysi, alebo toľko, ako dokážu zdraví okolo vás.

Samozrejme, vyhovujúce množstvo a intenzita vašej aktivity sa bude meniť podľa toho či ste práve v liečbe, v akom štádiu je vaše ochorenie a do akej miery vás obmedzuje, alebo či ste už po liečbe, prípadne či ste v remisii. Buďte citliví k potrebám vášho tela.

Aj počas ochorenia v pokročilejšom štádiu je možné venovať sa menej náročným pohybovým aktivitám (prechádzky, cvičenie v ľahu, dychové cvičenia atď.), pokiaľ ich budete vykonávať v primeranej intenzite - podľa odporúčania lekára.

Ukážky toho, ktoré cvičenie sú vhodné napríklad pre pacientky s onkologickým ochorením prsníka (DVD zadarmo) môžete nájsť aj tu http://www.herklub.sk/rehabilitujeme-s-herklubom

Držíme vám palce, aby ste sa do vám prospešných aktivít čo najskôr pustiliJ Keď už začnete, nezabudnite, že to chce čas a pravidelnosť kým sa pozitívny vplyv fyzickej aktivity prejaví. Preto ak neuvidíte výsledky hneď, nedajte sa odradiť, počúvajte svoje potreby a rešpektujte vlastné limity.

Zdroje:

Cancer Research 2013, www.cancer.org/treatment/survivorshipduring andaftertreatment/stayingactive/physical-activity-and-the-cancer-patient, Marec, 2013

Cramp, F. a Daniel, J. (2008). Exercise for the management of cancer –related fatigue in adults, Cochrane Database, Syst Rev (02)

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!