Téma mesiaca

Kontakt

Téma, o ktorej sa nehovorí...:

Milostný život počas ochorenia a liečby.

Kvalita a frekvencia vášho milostného života sa pod vplyvom ochorenia a liečby môže meniť. Tieto zmeny sú priamo závislé aj od kvality vášho partnerského vzťahu. Sú páry, u ktorých intimita počas choroby a liečby funguje viac-menej ako predtým, sú však aj také, u ktorých sa v tejto oblasti na kratší alebo dlhší čas objavia problémy.

Čo všetko sa na zmenách v sexuálnom živote podieľa?

  • Stres spojený s ochorením, strach z toho, čo má prísť, smútok... môžu utlmovať sexuálnu túžbu, ako u chorého, tak aj u jeho partnera.
  • Rakovina ženských a mužských pohlavných orgánov ovplyvňuje sexuálny život priamo(vačšinou na prechodný čas.
  • liečba samotná. Napr. klimakterický syndróm pri predčasne vzniknutej menopauze v dôsledku chemoterapie alebo rádioterapie prináša množstvo psychických a fyzických zmien, okrem iných aj suchosť a zúženie pošvy. Alebo problémy s erekciou u mužov.
  • Celková vyčerpanosť a únava. U pacienta z choroby a liečby, u zdravého partnera z množstva povinností, ktoré mu pribudli.
  • Zmena telesného vzhľadu. Vypadanie vlasov a ochlpenia pri chemoterapii, poškodenie niektorej časti tela - amputácia prsníka, končatiny, umelý vývod a pod.
  • Zdravý partner môže mať obavy či pri sexe chorému nespôsobí bolesť alebo nepríjemné pocity. Môže tiež mať obavy z vlastnej reakcie poznačené telo partnera.
  • Obavy z otehotnenia počas liečby alebo naopak smútok z toho, že partneri dočasne či vôbec nebudú môcť počať dieťa môžu tiež blokovať túžbu po sexe.

Ako si s tým poradiť?

Prvé pokusy o milovanie nemusia skončiť úspechom. Svoje urobí bolesť pri dotyku postihnutého miesta, nervozita, napätie z reakcie partnera na zmenu telesného vzhľadu a iné obavy. Je to prirodzené, nenechajte sa tým odradiť.

Pacient/ka:

Pokúste prísť na pôvod ťažkostí.

  • Pokiaľ vaše sexuálne problémy súvisia priamo s diagnózou (u žien napr. pri odstránení vaječníkov, maternice, vonkajších pohlavných orgánov, u mužov napríklad pri rakovine prostaty, semenníkov...) alebo sú spôsobené liečbou, hovorte o nich so svojim onkológom.
  • Pokiaľ vám zabraňuje v milostnom živote únava a vyčerpanie z liečby neostáva Vám než rešpektovať svoj stav. Nerobte nič nasilu, doprajte si čas a poproste o trpezlivosť aj partnera.
  • Pokiaľ po milovaní túžite ale máte z neho obavy, alebo ak trpíte v dôsledku choroby a liečby pocitmi nepríťažlivosti hovorte o tom partnerom a hľadajte spolu, čo by vám pomohlo tieto pocity prekonať. Ticho, nevyslovené obavy a dohady sú najhoršie.

Partner/ka:

  • Dávajte chorému často a viditeľne najavo, že je pre vás tou istou milovanou osobou, ako pred ochorením a jeho telesné poškodenie na to nemá žiaden vplyv. Pomôžete mu tým prijať jeho postihnutie a prekonať vlastnú neistotu.
  • Pokiaľ máte problémy so sexom pre zmeny, ktoré ochorenie a liečba spôsobili na vzhľade vášho partnera, namiesto zraňujúcej úprimnosti v takejto citlivej veci odporúčam poradiť sa so psychológom alebo sexuológom. Ak by ste v tomto smere nevhodne zareagovali jednak ublížite chorému a jednak to môže mať dlhodobo negatívny dopad na váš sexuálny život.

Pre oboch:

Viaceré výskumy uvádzajú, že popri poklese záujmu o milostný život počas choroby a liečby sa zvyšuje túžba po „obyčajnej“ fyzickej blízkosti – objatí, pritúlení, bozku. Je veľa rôznych foriem prejavu vzájomnej blízkosti a lásky. Ak sa počas ochorenia a liečby objavia dôvody, pre ktoré ste nútení váš sexuálny život obmedziť alebo prerušiť, berte to ako výzvu k tomu, aby ste spolu objavovali nové podoby intimity.

Pri všetkých druhoch rakoviny je možné nájsť spôsob ako minimalizovať alebo úplne odstrániť problémy, ktoré z ochorenia a dôsledkov liečby vyplývajú a naďalej žiť uspokojivým sexuálnym životom. Dôležitou podmienkou pritom však je, aby ste dokázali prelomiť aj psychické bloky, ktoré sa v tomto smere môžu objaviť.

Udržiavanie telesnej a duševnej blízkosti je počas choroby veľmi dôležité. Pomôže vám toto obdobie spolu ľahšie zvládnuť. Ak dovolíte, aby ste sa vzájomne odcudzili, vnútorné zblíženie a obnovenie sexuálneho života môže byť neskôr problematické.

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!