Téma mesiaca

Kontakt

Potrebujete niečo viac, aby ste dokázali zvládnuť ochorenie? Kde ste už hľadali?

Každý deň sa stretávame s tým, že ľudia neustále hľadajú niečo, čo im môže pomôcť zvládnuť ťažký deň, vyriešiť problémy v práci, v rodine, alebo stresujúce situácie. Často hľadajú rôzne možné aj nemožné spôsoby, zaručené rady od druhých, a nie vždy im všetko funguje. Aj keď to niekedy môže byť veľmi užitočné, inokedy to môže viesť k ešte väčšej frustrácii, depresii, a nedôvere, či to sami niekedy dokážu.

Ak niekto vážne ochorie, potreba nájsť niečo, čo mu pomôže zvládnuť ochorenie je omnoho silnejšia. Niekedy to môže byť veľmi užitočné. Môže si tak nájsť ľudí, ktorí prežívajú niečo podobné, odbornú pomoc, nájsť si knihu, ktorá ho podporí, a tak sa naučiť zvládať svoje ochorenie, čo najlepšie.

Často sa, však, stáva, že ľudia najviac hľadajú len to, čo im ponúka okolie a zabúdajú tak na to, čo má veľakrát najväčšiu silu. Ich vlastná vnútorná sila.

Kde ste už hľadali Vy?

Včera som sa rozprávala so ženou, ktorá je sama onkologickou pacientkou. Jej maminke tiež nedávno diagnostikovali toto ochorenie. Napriek takejto situácii z nej išiel pokoj a dokázala si užívať každý okamih dňa, čo sme spolu strávili naplno. Pýtala som sa jej odkiaľ berie tú silu zvládať nielen svoje ochorenie, ale ešte aj podporiť maminku, ktorá je na tom psychicky veľmi zle. Odpovedala mi, že asi to bude v nej, niečo čo v sebe má, niečo čo jej pomáha a niečo, v čo verí, že jej pomôže aj teraz. Bola som zvedavá a pýtala som sa viac. Ona si tak dokázala pomenovať to v nej, čo jej dáva silu a sama uznala, že to všetko je vďaka nej samej a jej práci na sebe. Samozrejme aj vďaka ľuďom, ktorí ju podporujú, a iným vplyvom, ale hlavne vďaka nej samej a tomu, čo našla sama v sebe.

Iná žena mi povedala, že silu našla hlavne vďaka tomu, že sa má možnosť stretávať s ľuďmi, ktorí sú rovnako chorí. Rozprávať sa s nimi, dostávať od nich podporu, ale aj podporovať. Opýtala som sa jej, ako ona prispela k tomu, že to vôbec dokáže sa s nimi stretávať, otvorene sa rozprávať o ochorení, a nielen vedieť podporu prijať, ale aj odovzdať... Odpovedala mi, že našla v sebe silu prísť medzi ne, a každý deň, po každom stretnutí nájde v sebe niečo iné, čo ju posúva ďalej a dáva jej tak silu podporiť aj ostatných. Niekedy je to len o tom uvedomiť si, že prísť medzi ľudí a dokázať to, chce najprv vnútornú silu. Ktorá sa po stretnutiach s ďalšími ženami môže znásobiť. Po mojej otázke sa zamyslela, a poďakovala mi za to, že som ocenila okrem iného aj jej odvahu.

Príbeh z indickej mytológie, alebo aj o nás?

Jeden zaujímavý príbeh z Indickej mytológie hovorí o tom, že všetci ľudia boli bohmi a mali obrovskú vnútornú, nadpozemskú silu, až pokým ju nezačali zneužívať. Tak sa Brahma rozhodol im túto silu zobrať a ukryť čo najlepšie, aby to už nikdy nikto nemohol nájsť. Prví radca mu poradil, aby ju zakopal pod zem. Druhý mu poradil, aby ju ukryl v oceáne, alebo na najvyšší vrch. Ale Brahma nesúhlasil, pretože podľa neho ľudia objavia spôsob, ako sa tam dostať. Po chvíľke premýšľania, Brahma našiel to miesto. Povedal, že tú silu ukryje v každom jednom človeku, pretože tam to nikto nikdy nebude hľadať.

Príbehy žien s onkologickým ochorením, ktoré som spomenula dokazujú, že kto hľadá nájde silu, vlastné zdroje, a schopnosti potrebné na zvládnutie ochorenia. Je len dôležité vedieť hľadať nielen vonku, ale aj vo vnútri.

Samozrejme jedno bez druhého nie je možné. Preto, keď hľadáte vonku, pomoc odborníkov, ľudí, ktorí prežívajú to, čo vy, odborné články na internete, knihy, názory lekárov, skúste zároveň hľadať aj sami v sebe. Možno budete prekvapení, čo všetko tak nájdete.

Pretože to, čo dokážete už teraz...(v akokoľvek ťažkej situácii ste) nie je len tak, a len podporou iných. Je to aj Vaša vlastná zásluha, že vám nie je ešte horšie, že veci zvládate aspoň tak ako ich zvládate. Je to vďaka Vašej vnútornej sile, viere v seba, a schopnosti zvládnuť aj tie najťažšie chvíle. Tým, že niekedy hľadáme len silu z vonku, prestávame vidieť, čo už v sebe máme. Niekedy možno len stačí malý impulz z vonku, aby sme mohli vidieť a uvedomiť si, čo v sebe máme. Inokedy je to naopak, a podporí nás najprv impulz z vnútra. Ani jedno ani druhé nie je horšie, alebo lepšie. Dôležité je len nájsť rovnováhu.

Ak by ste sa radi podelili so svojou skúsenosťou, kedykoľvek mi môžete písať na zjankov.onkopacient@gmail.com

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!