Téma mesiaca

Kontakt

Ako komunikovať so svojím okolím tak, aby ste minimalizovali stres a zvýšili šancu na vzájomné porozumenie.

Komunikácia s okolím a s blízkymi počas ochorenia a liečby je nie vždy jednoduchá a bezproblémová. Nedorozumenia, skúsenosť, že Vás okolie nechápe, alebo že o niektorých veciach s ľuďmi nemôžete otvorene hovoriť, sú časté pocity a skúsenosti, ktoré na skupinu a do našich diskusií prinášate. A tento problém prežívajú nie zriedka aj príbuzní pacientov či ich priatelia, má teda dve strany a každá by mala hľadať cestu ako vyjadriť svoje potreby a tiež ako si vyjsť v rozhovore v ústrety. Naposledy ste túto tému priniesli na onkochat a spolu sme o nej diskutovali, preto veríme, že Vaše skúsenosti a naše odporúčania v tomto článku budú užitočné aj pre ďalších z Vás.

Je prirodzené, že každý máme iný spôsob zvládania rôznych záťažových situácií, obzvlášť tých veľmi stresujúcich. Práve toto niekedy vedie k tomu, že máme pocit, že nechápeme jeden druhého a preto nemá zmysel komunikovať, uzatvoríme sa do seba, alebo radšej predstierame niečo, čo nám až tak nesedí....to ale môže viesť k ďalším nedorozumeniam (viac k tejto téme si môžete nájsť aj v predchádzajúcich článkoch - Keď jeden veľmi chce a druhý nevládze, Menej je niekedy viac).

Práve preto je veľmi dôležité, aby ste si našli spôsob komunikácie, v ktorom sa cítite dobre a prináša Vám uspokojenie. Pre niekoho to znamená môcť sa otvorene rozprávať o všetkom, pre iného dokázať komunikovať o svojej chorobe keď sa iní opýtajú (ale nezačínajú s tým sami), ďalší radšej vyhľadá ľudí, ktorí prechádzajú podobnou situáciou vedia sa do toho čo chorý človek alebo jeho príbuzný cíti vžiť, iní kombinujú viacero možností, alebo si nájdu niečo celkom iné. Nebojte sa hľadať čo vyhovuje Vám, aj keď to nie je to čo Vám ponúka Vaše okolie. A hovorte o tom čo potrebujete – je to účinnejšie ako predpokladať, že sa to okolie dovtípi. Niekedy nás brzdia naše predstavy o tom čo by sme mali (a nie chceli), čo od nás očakáva okolie... Ale mnohé sa dá vhodnou formou vysvetliť a urobiť tak prijateľným aj pre druhú stranu.

Ako nájsť spôsob komunikácie, ktorý je pre mňa aj okolie najužitočnejší?

Jednou z možností je pozrieť sa na to:

  1. Kedy naposledy ste s Vašimi blízkymi, alebo priateľmi komunikovali tak, že to pre Vás bolo príjemné, užitočné, menej stresujúce, nezaťažujúce, keď ste mali pocit, že Vám viac rozumejú, alebo sa to k tomu aspoň približuje ......?
    (nemusíte nájsť dokonalé príklady, stačí, keď porozmýšľate aspoň nad náznakmi toho, kedy sa to k tomu, čo je pre Vás prijateľné, približovalo)

........................................................................................................................
........................................................................................................................

(napríklad: minule mi partner dal viac priestoru porozprávať sa o tom, ako sa cítim, viac ma počúval... Alebo: včera som mal pocit, že na mňa menej tlačia, počkali na to, kedy ja začnem o chorobe hovoriť, tiež som im dal lepšiu možnosť vysvetliť mi, čo sú ich očakávania...)

  1. Čo bolo v týchto situáciách (keď ste boli aspoň trochu spokojný s priebehom a výsledkom rozhovoru) iné?
    Kladenie si týchto otázok Vám pomôže lepšie si uvedomiť situácie a podmienky, ktoré Vás podporujú v tom, aby ste boli spokojnejší s tým, ako komunikujete s okolím.

.............................................................................................................................
.............................................................................................................................

(napríklad: darí sa mi to viac vtedy, keď sa najprv o témach, ktoré sa týkajú ochorenia podelím s ľuďmi, ktorí prežívajú niečo podobné...potom sa dokážem o tom lepšie porozprávať aj s blízkymi, alebo to už až tak nepotrebujem a stačí, keď mi ukážu svoju podporu inak . Alebo: darí sa mi to viac, keď je manžel vo väčšej pohode, alebo keď sa ho aj ja opýtam, ako to vníma on...... Alebo: darí sa mi to viac v situáciách, keď sme obidvaja viac v pohode..)

  1. Čo ste robili inak Vy?
    Táto otázka Vás podporí v tom, aby ste si lepšie vedeli rozpoznať čo robíte inak keď sa Vaša „ideálna“ predstava o komunikácii s okolím a samotná realita priblížili k sebe.

............................................................................................................................
............................................................................................................................

(napríklad: som spokojnejší s tým, ako sa spolu dokážeme rozprávať, keď začnem rozhovor vtedy, keď sa cítim dobre...to mi dá možnosť vysvetliť to čo potrebujem, očakávam, alebo čo potrebuje, očakáva v ťažšej situácii ten druhý.....tak sa vyhnem vyhrotenej situácii, .............keď dokážem povedať otvorenejšie, čo mi vyhovuje, čo naopak nie.................našiel som si možnosť, kde môžem celkom otvorene o všetkom rozprávať, na onkochate, na stretnutiach, s priateľmi.............vyberám si čas, miesto a človeka s ktorým sa o tom chcem rozprávať a nebojím sa vysvetliť to, keď nemám na to chuť)

  1. Čo bude prvá vec, ktorú spravíte, aby ste boli spokojnejší s tým, ako komunikujete so svojimi blízkymi?

.............................................................................................................................
.............................................................................................................................

(napríklad: nebudem do takýchto rozhovorov nútiť seba ani ostatných, pustím sa do nich, len keď sa na to budem cítiť alebo keď to pre mňa bude prijateľné........opýtam sa aj ostatných ako sa v tom cítia a či je to pre nich v poriadku, alebo: podporu vyhľadám aj niekde inde, napríklad na stretnutiach pre pacientov, na onkochate, s odborníkom.....)

Veríme, že Vás tieto otázky podporia v tom, aby ste si sami našli pre seba ten najvhodnejší spôsob komunikácie, aby ste si jasnejšie zadefinovali čo je pre Vás dôležité a potrebné v rozhovoroch so svojimi blízkymi a ako sa k tomu priblížiť.

Ak sa budete chcieť podeliť o Vašu skúsenosť alebo poradiť, napíšte mi na zjankov.onkopacient@gmail.com.

Zdroj:

Szabo Peter & Insoo Kim Berg (2005), Brief Coaching for Lasting Solutions, New York: Norton & Company, Inc.

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!