Téma mesiaca

Kontakt

Škála „toho čo funguje“ a jej užitočnosť pri zvládaní ochorenia a liečby

Onkologické ochorenie je veľkou skúškou síl, trpezlivosti ako pacientov, tak aj ich blízkych. A sú chvíle, kedy človek má pocit, že sa to už ďalej zvládnuť nedá.... Tieto pocity sú prirodzené, a po všetkom, čo prežívate naozaj oprávnené a nie je dôvod ich zľahčovať.

Na našich skupinových stretnutiach viacerí z Vás spomenuli, že Vám niekedy pomáha povedať si, že iní sú na tom aj horšie a následne si vážite viac možno aj to málo, čo máte (či už je to o niečo lepšia zdravotná situácia, lepšie zvládanie liečby, menej nežiaducich účinkov, podpora rodiny ktorá pri Vás stojí, priatelia, alebo že máte niečo, čo Vás baví). Schopnosť vedieť sa pozrieť na svoju náročnú životnú situáciu aj takto je obdivuhodná a je obrovským majstrovstvom sa k nej dopracovať. Niekedy je to veľmi ťažké... Pomôcť môže práve pohľad na to, čo Vám napriek chorobe a liečbe, alebo popri nej, funguje. Takéto uvedomenie a bilancia môže byť zdrojom Vašej ďalšej sily či dať Vám pocit zmysluplnosti pokračovať v ceste na ktorej ste.

Ako by sa dalo lepšie si uvedomiť, tešiť sa, alebo len vedieť aj o tých maličkostiach, ktoré máte v každej, aj v tej najťažšej situácii?

Tu je jeden príklad, alebo spôsob, ktorý Vám to môže uľahčiť:

Práca so škálou

Pán, ktorý prechádzal ťažkou liečbou a výsledky sa mu veľmi nezlepšovali označil, že sa na škále od 0 po 10 (kde 0 znamená nezvládam ochorenie a 10 znamená zvládam to najlepšie, ako môžem), nachádza na 1 jednotke.

Príklad:

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že pán je na tom veľmi zle vo zvládaní svojho ochorenia a aj on sám to tak vnímal, keď označoval jednotku na tejto škále.

Následne sa však tohto pána opýtali:

Ako sa Vám podarilo v tak ťažkej situácii byť na 1 a nie na 0?

Čo je pre Vás na 1 iné, ako keby ste boli na 0?

Keď začal o tom premýšľať, spomenul veci ako svoju schopnosť niekedy vedieť rozosmiať blízkych, to, že ho rodina či susedia často poprosia o pomoc, napríklad pri oprave rôznych spotrebičov, keď sa cíti lepšie a môže byť užitočný...

Toto všetko ho posunulo na 1, a vďaka tomuto nie je na 0. Zrazu si sám uvedomil koľko maličkostí a predsa preňho veľmi dôležitých vecí mu pomáha zvládnuť jeho ochorenie aspoň tak ako ho zvláda a vďaka čomu sa možno bude vedieť posunúť v zvládaní svojho ochorenia ďalej, na čom môže stavať.

Experiment pre Vás:

Ak by ste mali chuť Vy sami si takúto škálu vyskúšať, premyslite si kde sa nachádzate na nej Vy v súvislosti so zvládaním Vášho ochorenia (0 znamená vôbec to nezvládam, 10 znamená zvládam to najlepšie, ako viem)

Keď si označíte číslo, ktoré si vyberiete, spýtajte sa sami seba:

Ako sa mi podarilo v tak ťažkej situácii byť až na čísle.... a nie na 0? Zapíšte si to.

.......................................................................................................

.......................................................................................................

Čo je pre mňa na čísle..... iné, ako keby som bol na 0?

........................................................................................................

........................................................................................................

Verím, že sa Vám aj vďaka tomuto experimentu, podarí lepšie si uvedomiť tie „maličkosti“, ktoré už robíte, alebo máte, nech ste v akejkoľvek životnej situácii. Nebojte sa pripomenúť si ich vždy, keď to pre Vás bude mať význam.

Ak by pre Vás bolo užitočné tento experiment vyskúšať s podporou niekoho iného, nebojte sa poprosiť priateľa, odborníka, alebo kedykoľvek môžete napísať mne na email zjankov.onkopacient@gmail.com Budeme veľmi radi, ak sa s nami podelíte o Vašu skúsenosť, a o to, ako užitočné je to pre Vás.

Zdroj:

Szabo Peter & Insoo Kim Berg (2005), Brief Coaching for Lasting Solutions, New York: Norton & Company, Inc.

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!