Téma mesiaca

Kontakt

Prečo a ako sa zamerať na to, čo nám funguje

Minulý mesiac sme sa venovali tomu, prečo sa zúčastniť našich podporných skupín pacientov a rodinných príslušníkov. Vďaka Vám, ktorí ste sa s nami podelili o to, prečo ste sa rozhodli prísť na stretnutia a chodíte pravidelne, sme mohli inšpirovať a podporiť aj tých, ktorí ešte odvahu alebo tie správne dôvody len hľadajú:-)

Jeden z najdôležitejších dôvodov bol pre Vás aj:

Iný pohľad na Vaše problémy a možnosť hovoriť a zamerať sa na to, čo Vám v zvládaní ochorenia a liečby funguje.

Prečo je dôležité zamerať sa na to, čo funguje nám?

  • Veľakrát v rôznych životných situáciách počúvame od ostatných čo by sme mali robiť, aby sme sa cítili lepšie, aby sme boli aktívnejší, spokojnejší, aby sme lepšie vedeli komunikovať s rodinou, priateľmi, s lekármi a mnohé iné, dobre mienené rady. Hoci v niektorých situáciách nám môžu pomôcť, inokedy nám naopak môžu priniesť ešte viac stresu – napríklad keď ich neuskutočníme, alebo keď nám nefungujú tak ako by mali. Potom môžeme trpieť výčitkami, že nerobíme pre seba všetko čo by sme mali, že by sme mali robiť viac, niečo iné, atď. To, čím môžeme sami seba podporiť vtedy, keď nám nefungujú „univerzálne recepty“ je nahradiť ich práve tým, čo funguje nám. Ale na to, aby sme to mohli urobiť, musíme mať preskúmané čo to vlastne je, čo nám konkrétne pomáha zvládnuť náročné situácie.
  • Keď sa zameriame na to, čo funguje nám, vieme si lepšie vybrať aj z možností ktoré nám dávajú ostatní, prispôsobiť si ich, alebo asertívne odmietnuť - bez stresu a výčitiek.
  • Zameranie sa na to, čo nám pri zvládaní ochorenia a liečby funguje, nám pomáha nájsť a rozvíjať naše vlastné riešenia, a prináša dobrý pocit z vlastných rozhodnutí. Ak nerobíme niečo z odporúčaní, ktoré dostávame, ale cítime sa dobre a máme svoje vlastné recepty vďaka ktorým nám to funguje, je to v poriadku.

Ako sa zamerať na to, čo nám funguje a stavať na tom?

Príklad:

Niekto Vám radí, aby ste pred dôležitými výsledkami viac trávili čas s priateľmi a rodinou, kvôli tomu, aby ste prišli na iné myšlienky a tak rozptýlili (upokojili) aj svojich najbližších.

Predtým, ako sa do toho pustíte, opýtajte sa sami seba:

  1. Čo funguje mne? Čo mi pomohlo zvládnuť túto situáciu naposledy?

Ak ste ešte nikdy v takejto situácii neboli: Čo sa mi osvedčilo, keď ma čakala veľmi stresujúca udalosť?

Napríklad:

Naposledy keď ste boli v situácii vážnej skúšky Vám pomohlo keď ste sa troška utiahli, venovali sa svojim veciam sám/sama – išli ste nakupovať, na prechádzku so psom. Viete o sebe, že Vám nie je pred vyšetrením či čakaním na výsledky „do reči“, čas strávený s inými ľuďmi je vtedy pre Vás skôr stresujúci a môže viesť k nedorozumeniam. V tom prípade nie je dôvod aby ste toto odporúčanie realizovali (len preto, lebo iným funguje). Urobte to, čo je najlepšie pre Vás. A ak aj napriek tomu, že nájdete to čo Vám funguje najlepšie, budete pred vyšetrením napätí, je to len odrazom toho, že ide o náročnú situáciu. Neočakávajte do seba, že ju zvládnete úplne bez stresu. Hľadajte len spôsob, ako ju zvládnuť čo najlepšie.

Čiže v tomto príklade by to bolo: Rozpoznať, že pre Vás je najlepšie stráviť čas sám/sama a mať počas neho aktivitu, pomocou ktorej sa troška odreagujete.

Otázka pre Vás:

Čo funguje Vám (aj keď len maličkosť)?............................................

  1. Kedy naposledy Vám to fungovalo? Kedy ešte?

Napríklad:

Naposledy pri čakaní na výsledky, ale aj pred liečbou....možno aj inokedy?...

Otázka pre Vás:

Kedy sa to darí Vám?.............................................................

Keď sa zamyslíte nad otázkou čo sa Vám osvedčilo, kedy, atď. a nájdete na ňu odpovede, umožní Vám to vybrať si z viacerých možností, ktoré Vás práve napadnú, to najvhodnejšie pre túto konkrétnu situáciu, ale aj asertívne odmietnuť to čo Vám ponúkajú iní, ale Vám nevyhovuje. Ak držíte v ruke svoju vlastnú pomôcku ušitú na mieru, cítite sa istejšie na to, aby ste to mohli urobiť.

Zameranie sa na to, čo funguje Vám pomôže nájsť to, čo je najlepšie pre Vás, a zároveň Vám to pomôže posúvať sa ďalej v tom, aby sa Vám to darilo ešte viac. Aj vďaka otázke:

  1. Keď si predstavíte, že by sa Vám darilo ešte o malý kúsok lepšie zvládať čas pred vyšetrením, ako sa Vám darí teraz, ako by to vyzeralo?

Napríklad:

Vedeli by ste povedať Vašim blízkym, že potrebujete čas pre seba, bez toho, aby ste sa cítili previnilo. Čo ešte by bolo iné? Vedeli by ste, že Vaša rodina to chápe.

Nové malé krôčiky v tomto príklade sú.....povedať to blízkym, vysvetliť im to, čo potrebujete...požiadať o pochopenie

Otázka pre Vás:

Keby sa Vám to darilo ešte o malý kúsok viac, ako by to vyzeralo pre Vás? Čo by bolo iné?..............................................čo ešte?..................................................

Verím, že toto cvičenie Vás podporí v tom, aby ste sa vedeli zamerať na to, čo sa Vám darí a stavať na tom. Kedykoľvek sa budete chcieť podeliť o to, čo sa darí práve Vám, alebo Vás v tom budeme môcť podporiť napíšte mi na email zjankov.onkopacient@gmail.com, budem sa tešiť.

Zdroj: Shazer, S. a kol. (2004). Brief Therapy: Focused Solution Development, Family process, 25(2), str.207-221

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!