Téma mesiaca

Kontakt

Príbehy o úspechoch: Ako si z nich zobrať to, čo má pre nás význam

Veľakrát si vieme predstaviť, čo by sme chceli a ako by mala vyzerať naša budúcnosť v rôznych oblastiach nášho života. Napríklad, vieme si predstaviť, za akých okolností by sme mohli byť spokojnejší v práci alebo vedeli lepšie využiť svoj voľný čas. Rovnako si vieme predstaviť za akých okolností by sme odchádzali od lekára s informáciami, ktoré sú pre nás dôležité, boli pokojnejší pred vyšetrením či dokázali lepšie komunikovať s priateľmi a rodinou... Naše vlastné príbehy o úspechu si jednoducho vieme predstaviť.

Podľa mnohých odborníkov je naša schopnosť detailne si predstaviť to, čo si prajeme a v predstave prežívať priamo výsledky, po ktorých túžime, bez toho aby sme premýšľali nad tým, ako sa k ním dostať, jedným z našich najsilnejších zdrojov dosahovania úspechu.

To, že si dokážeme predstaviť našu želanú budúcnosť, nám umožňuje vidieť možnosti a výhody bez toho, aby sme sa najprv zaoberali prekážkami, ktoré by nás odradili od toho, aby sme sa za svojou predstavou vydali (Peter Szabo).

Príklad jedného príbehu o úspechu

Úvod: Necítim sa veľmi dobre, býva mi zle a som trošku nervóznejšia na priateľov, radšej som sama, čo ma potom trápi.....toto je príbeh o mojom ''vymyslenom'' úspechu:

Už viac ako týždeň sa cítim lepšie. Teším sa z toho, že chodievam na prechádzky s priateľkou, s ktorou sa vždy výborne porozprávame. Nebýva mi tak často zle, je to naozaj zvládnuteľnejšie. Mám okolo seba skvelých ľudí, ktorí hovoria, že ich nabíjam energiou.

Pomocné otázky:

  • Ako sa mi to podarilo? ( Hm...vždy, keď som sa necítila najlepšie, otvorene som o tom povedala priateľom a rodine, aby vedeli, čo sa deje, potom som mala viac priestoru pre seba a viac som sa tešila, keď som sa stretla s priateľmi)
  • Ako ešte? (Tým, že som mala dosť času pre seba, vedela som sa viac venovať ostatným, a tí to vedeli viac oceniť)
  • Čo robíš teraz inak?(Akceptujem viac svoje potreby, doprajem si čas pre seba, bez pocitu viny, a potom to viem lepšie zužitkovať)
  • Čo ešte? (Viem to vysvetliť jasnejšie a na rovinu ostatným. A ešte sa snažím robiť viac vecí pre seba okrem toho, že si vyhradím čas a priestor, začala som sa lepšie stravovať a motivujem tak aj priateľov, ktorí sú mi za to vďační)
  • V čom bol pre teba tento príbeh o úspechu užitočný? Viem, že už zajtra sa pokúsim byť jasnejšia a zrozumiteľnejšia, pri vysvetľovaní, keď potrebujem svoj priestor a čas pre seba. Budem viac počúvať svoje vlastné potreby, nabijem baterky a potom sa budem tešiť na aktivity s ostatnými. Aj lepšie stravovanie je veľmi reálne, už dnes si môžem spraviť niečo zo záhradky a tak motivujem aj ostatných.

To, že si ''vymyslíme'' svoj vlastný príbeh o úspechu nám pomocou otázok umožní si tento úspech tak trošku, aj keď len v predstave, zažiť. Následne je užitočné premýšľať o tom (v prítomnom čase), ako a vďaka čomu sa nám tento príbeh darí v predstave realizovať. To je podľa mnohých odborníkov jeden z našich najlepších zdrojov, ktorý nám dáva silu tieto príbehy uskutočniť a zažiť naozaj. To, že si ich najprv zažijeme v predstave a pozrieme sa na to, čo nám pomohlo ich realizovať, nám umožní rozpoznať lepšie si uvedomiť zdroje, ktoré sú v nás. A zvýšime tým pravdepodobnosť, že ich naozaj využijeme.

Pokúste sa vymyslieť si svoj príbeh o úspechu, predstavte si ho, napíšte, alebo ho povedzte niekomu inému tak, ako keby sa stal a položte si potom otázky, ktoré Vám pomôžu odhaliť čo Vám pomohlo tento úspech dosiahnuť.

Ak by ste mali akékoľvek otázky, alebo by ste sa chceli podeliť o svoju skúsenosť, môžete mi písať na zjankov.onkopacient@gmail.com

Zdroj:

www.solutionsurfers.com

Peter Szabo: Coaching Reloaded- Assumptions of a brief coach, Interaction, Vol.1, Iss.2

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!