Téma mesiaca

Kontakt

Ako využiť svoje vlastné zdroje pomoci II.

Minulý mesiac sme sa venovali tomu, že každý znás má vsebe aj vlastné zdroje pomoci, len treba odhaliť, ktoré to sú akedy aako ich môžeme využiť. Jednou zmožností, ako ich vsebe nájsť je porozmýšľať nad tým, čo nám pomohlo/osvedčilo sa vminulosti (touto témou sme sa zaoberali vminulom príspevku). A motivujúce tiež môže byť vedieť sa pozrieť aj dopredu.

Ako využiť svoju predstavivosť avedieť si vybrať, čo je pre nás užitočné a čo pomôže?

  1. Premyslite si, čo by ste chceli dosiahnuť, čo je vašim cieľom. Je veľmi dôležité zvoliť si menší areálny cieľ, ktorý chcete dosiahnuť, aby ste predišli zbytočným sklamaniam (ako pomôcku si môžete prečítať článok, ako si správne určiť svoj cieľ). Napríklad, chcem vedieť lepšie komunikovať spriateľmi, chcem mať menší strach znemocnice, chcem viac zabojovať počas liečby apod.

  2. Predstavte si, že vnoci sa stal zázrak aráno sa prebudíte tak, že váš cieľ sa splnil. Skúste sa do toho vžiť, cítiť avnímať aké to pre vás je. Napríklad, zrazu sa viete so svojimi priateľmi otvorenejšie porozprávať, cítite vnich väčšiu oporu, menej nedorozumení vrozhovore ... Skúste si pritom predstaviť:

    • a) Aké je to pre vás?

    • b) Aké je to pre vašich priateľov?

    • c) Včom by to pre vás bolo užitočné?

  3. Porozmýšľajte nad tým, čo by sa muselo stať, aby to tak naozaj bolo. Veľakrát rozmýšľame nad tým, čo by mali urobiť iní aby sa situácia zmenila, ale to nie je vnašej moci to zmeniť. Oveľa užitočnejšie je preto porozmýšľať nad tým, čo by sa malo stať vnás/snami aby sme my dokázali urobiť to čo chceme/potrebujeme... pretože to je to, čo reálne naozaj ovplyvniť či zmeniť vieme.

a.) Čo fungovalo vo Vašej predstave?

Vhodný príklad: Viac aotvorenejšie som sa rozprával spriateľmi. Nebál som sa byť ten prvý, čo začne rozhovor, aj keď to chcelo odvahu.

Nesprávny príklad: Priatelia prišli za mnou aboli chápavejší (To neviete ovplyvniť aste vpasívnej polohe).

b.) Čo ste robili inak?

Vhodný príklad: Povedal som im otvorene, čo potrebujem a čo nie. Aopýtal som sa ich, čo by chceli oni ačo nie. Toto som predtým nikdy neurobil, len som si to myslel ačakal, že si to druhí domyslia...

Nesprávny príklad: Priatelia sa ku mne správali chápavo vtom, že ma netlačili do vecí ktoré som nechcel (toto nemôžeme ovplyvniť, ak sám preto nič neurobíte).

c.) Čo pomohlo?

Vyjasnili sme si veľa vecí, už odo mňa neočakávajú to, čo sám nechcem robiť aani ja si nedomýšľam to očom sme skutočne spolu nehovorili. Táto moja snaha a záujem onich pomáha predísť nedorozumeniam.

d.) Čo môžete skúsiť hneď vnajbližšej situácii?

Vhodný príklad: Môžem zavolať sestre. Budem ten prvý aotvorene, ale citlivo jej poviem čo ma trápi, čo by mi vnašom vzťahu viac vyhovovalo a čo nie ačo by som vedel ja urobiť preto, aby sa to zmenilo. Určite sa jej opýtam aj na jej pocity apotreby. Amôžeme sa dohodnúť, čo každý znás urobí preto, aby sme si lepšie vrozhovoroch rozumeli.

Nesprávny príklad: počkám kým sa sestra ozve apočkám či uvidím zjej strany pochopenie, či otvorí tému sktorou sme mali problém (to by znamenalo pasívne čakanie amalé šance na to, že sestra vydedukuje čo by ste od nej očakávali).

Takto si sami môžete nájsť svoje vlastné areálne riešenia toho, čo môžete ovplyvniť: To, že si stanovíte reálny cieľ,predstavíte si, že sa Vám splnil, zamyslíte sa nad tým, čo pre Vás vtej predstave fungovalo alebo bolo iné, čo pomohlo, čo ste robili inak, asčím môžete hneď začať vskutočných situáciách. Pamätajte si, nemusíte začínať veľkými vecami – menšie kroky sa robia vnáročných situáciách ľahšie a ajokolie ich akceptuje ľahšie.

Budem rada, ak sa so mnou podelíte osvoje pocity askúsenosti, prípadne ak by ste potrebovali pomoc môžete mi písať na zjankov@onkopacientgmail.com

zdroj:

solutionsurfers (2012), http://solutionsurfers.com/start.php?id=resources/furthermaterial

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!