Téma mesiaca

Kontakt

Ako využiť to, čo je v nás?

Každý z nás má svoje vlastné, vnútorné zdroje, ktoré získavame každý deň, po celý život a v každej situácii (Kloep a Hendry, 2002). Tieto sú potom veľmi cenné, keď sa ocitneme v rôznych ťažkých životných situáciách, akou je aj ochorenie. Často sa však stáva, že práve vtedy, keď sme vo ťažkom psychickom rozpoložení, nevieme tieto svoje vlastné zdroje sily v sebe nájsť, uvedomiť si a použiť ich tak, ako by sme potrebovali a ako by sme to možno v inej, nie tak náročnej situácii, či keby sa to netýkalo nás, urobili (Kloep a Hendry, 2002, Cooper a Palmer, 2010). Preto je veľmi dôležité, naučiť sa ako ich rozoznať a vedieť s nimi pracovať, keď sa ocitneme vo veľmi ťažkej situácii.

Jedna z možností, ako rozoznať náš vlastný potenciál na zvládanie ťažkostí je prísť na to pomocou otázok týkajúcich sa zvládania náročných situácií v minulosti, čo je interaktívny spôsob, ako posilňovať pozitívne myslenie (Giertlová, 2004, Cooper a Palmer, 2010).

Napríklad pacient má problémy (psychické-úzkosť, stres, depresia, nervozita, fyzické-nevoľnosť, bolenie hlavy, búšenie srdca, vysoký tlak...) určitý čas pred vyšetrením, alebo pred výsledkami. Niekedy opýtať sa sám seba na niektoré otázky môže byť užitočné, aby sme si sami uvedomili, ako si môžeme pomôcť a na čom z toho, čo už vieme, môžeme stavať.

Čo mi pomohlo zvládnuť veľmi stresujúcu situáciu v minulosti?

Situácia napr. čakanie na pohovor s riaditeľom v práci, na výsledky zo školy, na niečo pre vás veľmi dôležité....Porozmýšľajte nad tým čo bolo pre vás veľmi stresujúce v tom momente. Pomôžu otázky ako:

  • Čo mi robilo problém pred situáciou, ktorá bola pre mňa veľmi stresujúca? (strach? stres? úzkosť? Slabá podpora iných?....)
  • Aký som hľadal/a spôsob, ktorý by mi toto čakanie uľahčil? (sám som si vedel/a povedať, čo potrebujem, poprosil/a som o radu kamaráta, vyhľadával/a som oporu u kolegov..., veľa som čítal/a, snažil/a som sa na to nemyslieť a venovať sa iným veciam,....)
  • Čo mi pomohlo lepšie situáciu zvládnuť? (odreagovaním sa, s tým, že som hľadal/a čo najviac informácií k môjmu problému, časom stráveným s priateľmi a rodinou, prácou v záhradke, prácou na sebe samom, zmenami v myslení...)
  • Do akej miery som potreboval/a oporu iných? (radšej som bol/a zo začiatku sám/sama a potom som potreboval/a oporu, od začiatku som potreboval/a oporu iných a pod.)

Ako to využiť teraz, keď ste v takej ťažkej životnej situácii?

Teraz už viete, či radšej hľadáte oporu u iných, alebo potrebujete byť chvíľu sám/sama. Viete, čo Vám najviac pomohlo pri zvládaní vašich problémov a môžete to vysvetliť Vašim blízkym, aby nedochádzalo zbytočne k nedorozumeniam, ktoré by mohli ubližovať aj Vám aj im. Tým, že si uvedomíte, čo najviac potrebujete vy pre seba a od druhých, môžete zmierniť váš stres, strach, úzkosť, pocit bezmocnosti a aj fyzické prejavy ako sú vysoký tlak, búšenie srdca či nevoľnosť.

Samozrejme pri tak ťažkej životnej situácii akou je rakovina sa niekedy naše potreby môžu zmeniť, preto sa nebojte skúšať aj iné veci a nájsť to, čo potrebujete práve v tejto chvíli.

Ak ste boli v remisii a choroba sa Vám vrátila...

  • Spomeňte si, čo vám vtedy robilo problémy? (čakanie na výsledky, vyšetrenia, pohľad na utrápenú rodinu...)
  • Ako ste to zvládli? (snažil/a som sa odreagovať, poprosil/a som kamaráta, aby bol so mnou na vyšetrení., mal/a som panický strach z výsledkov a s tým som si nevedel/a poradiť úplne...pomáhali priatelia, ale niekedy som bol/a z nich ešte viac nervózny/a. Čo pomohlo? (spoločnosť kamaráta na vyšetrení, podrobnejší rozhovor s lekárom...)
  • Čo nepomohlo? (prílišný záujem priateľov a rodiny a ich uisťovanie, že výsledky budú určite dobré, hoci to nemohli vedieť... bezohľadný postoj nadriadeného v práci...)
  • Čo by ste teraz urobili inak? (vysvetlil/a by som rodine, že pred dôležitými výsledkami potrebujem síce ich oporu, spoločnosť, ale nie zbytočné upokojovanie, že všetko bude v poriadku....lepšie by som si s nimi vysvetlil/a čo potrebujem a čo nie, aby nedochádzalo k nedorozumeniam..., s partnerkou by som sa podelil o svoje pocity, aby sa necítila sama,...)

Verím, že ak takýmto cieleným spôsobom porozmýšľate nad situáciami, ktoré ste v minulosti zvládli, pomôže Vám to využiť Vaše vlastné schopnosti, sily a to čo ste sa v živote v náročných situáciách naučili, použiť to vo svoj prospech aj teraz.

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!