Téma mesiaca

Kontakt

Ako byť pozitívnym, v situácii, keď to jednoducho nejde...?

Určite ste sa či už ako pacient alebo ako príbuzný niekoho, kto má onkologické ochorenie stretli s tým, že vás vaše okolie (lekár, zdravotný personál, priatelia, rodina, médiá...) nabádajú, že musíte byť pozitívni, pretože to je to, čo vám môže veľmi pomôcť zvládnuť náročné obdobie ochorenia a liečby....

Napriek tomu, že to sami viete a je to aj vedecky dokázané (napr. Carver a kol. 2005), sa vám to niekedy alebo vôbec nedarí a to vo vás vyvoláva pocity viny, hnevu a úzkosti, že pre seba alebo pre svojich blízkych nerobíte všetko (čo vás robí ešte menej pozitívnym a je to začarovaný kruh...). Určite nie ste sami, kto má takéto pocity a určite sa s tým dá niečo robiť. Pokúsime byť Vám v tom podporou a poradíme vám čo môže pomôcť aby ste takéto nepríjemne pocity z toho, že nie ste dosť pozitívni, alebo z toho, že nenapĺňate očakávania iných nemali, alebo ich dokázali zmierniť, povieme si čo všetko znamená byť pozitívnym a tiež o mýtoch o pozitívnom myslení, ktoré v nás často vyvolávajú zbytočný stres, úzkosť či pocity viny. Môžete si prečítať aj článok na našej stránke z kolónky pre pacientov O pozitívnom myslení.

Je úplne normálne, že sa vo vašej ťažkej situácii (napr. pri čakaní na výsledky, počas liečby, pri pohľade na chorého blízkeho..) cítite zle, bojíte sa, máte ťaživé nálady a pod. Je prirodzené, že vtedy je ťažké myslieť pozitívne. Tieto chvíle/obdobia Vám pomôže zvládnuť ak budete vedieť že:

  • Byť pozitívnym neznamená byť neustále veselý a optimistický za každú cenu;
  • Aj pocity ako strach, úzkosť... môžu byť súčasťou pozitívneho myslenia ak sa s nimi naučíte pracovať, ak sa naučíte nové spôsoby ako ťažkých situáciách reagovať;
  • Na to, aby ste mohli byť pozitívnym je dobré rozoznať svoje obavy, strach, pocity úzkosti, lebo len tak môžete s nimi pracovať. Ak sa viac uvoľníte a nebudete sa báť pripustiť si aj to, že máte strach, cítite úzkosť, budete môcť začať pracovať s vašimi myšlienkami a pocitmi viac. A pocity viny či zlyhanie sú pritom zbytočnou záťažou a brzdou.
  • Nebojte sa pripustiť si, že máte strach (napr. z výsledkov, z liečby...) nepresviedčajte seba alebo svojho blízkeho že strach nemáte, alebo že by ho nemal mať on. Namiesto toho radšej použite niektorú z techník ktorá vám pomôže ovplyvniť vašu predstavivosť, ktorá veľakrát môže viesť k nereálnym myšlienkam a tie sú ešte viac stresujúce...
  • Skúste sa opýtať sami seba či naozaj máte dôkaz, že to čoho sa obávate tak naozaj bude, pretože často krát sú to scenáre rozbehnuté vo vašej hlave ktoré vám škodia a realita môže byť iná.
  • Pozitívne myslenie je aj to, keď po rozoznaní vášho strachu, obáv, úzkosti budete vedieť zmeniť svoju myšlienku, napríklad: "Nevydržím liečbu, nezvládnem to, nemôžem to vydržať, dopadne to najhoršie..." na "Aj keď je veľmi nepríjemné a ťažké podstúpiť liečbu, vydržím to, dá sa to zniesť. Aj keď to má veľa nepríjemných vedľajších účinkov a zvyknem sa cítiť zle, to neznamená, že to tak musí byť po každé, alebo že to nezvládnem."

Aj toto je pozitívne myslenie. Nie je ľahké naučiť sa pracovať s vlastnými myšlienkami a o to viac s tými negatívnymi, ale výsledok stojí za to. Chce to však vašu snahu a vytrvalosť. Nezačínajte najťažšími situáciami, trénujte sa na tých jednoduchších. Keď sa si tieto postupy osvojíte, dokážete ich použiť aj v náročnejších situáciách. Nevzdávajte sa hneď, postupom času a vďaka tréningu výsledky prídu.

Byť pozitívnym teda neznamená byť neustále veselý a skrývať za každú cenu svoje skutočné pocity a emócie. Nemusíte mať preto pocity viny, že pre seba alebo pre svojich blízkych nerobíte úplne všetko. Nebojte sa vyjadriť aj tie menej príjemné pocity/myšlienky– či už pred sebou samým, alebo pred druhými. To, že ich vyjadríte Vám môže pomôcť.

Ak cítite, že druhí od vás očakávajú, že by ste mali prejavovať len pozitívne myšlienky, alebo ak sa vás budú snažiť napríklad rozveseliť za každú cenu nehnevajte sa na nich, ale ani sa nechajte do tejto polohy tlačiť. Niekedy odľahčenie pomáha, niekedy vôbec. Povedzte im čo vám robí zle. Ale nie len to. Povedzte im čím vám môžu pomôcť, pretože to často krát sami nevedia a skúšajú čo si myslia, čo je pre vás najlepšie. Vysvetlite im, že aj keď máte slabé chvíľky, alebo aj keď niekedy prejavíte svoje nepríjemné pocity či obavy, neznamená to, že sa vzdávate. Ak budete s nimi o tom hovoriť, je šanca, že pochopia čo prežívate a zmenia svoj postoj.

Nezabúdajte teda, že s pocitmi strachu a úzkosti sa dá pracovať, dajú sa zmierniť, zmeniť (môžete sa vrátiť k článkom na našej stránke o chybách v myslení a ako ich prekonať). Nebojte sa poprosiť o pomoc aj psychológa – Buďte trpezliví, určité stereotypy v myslení sa nedajú zmeniť zo dňa na deň. A nebojte sa požiadať o pomoc psychológa v prípade, ak sa vám to samým nedarí.

Môžete sa obrátiť aj na mňa (zjankov.onkopacient@gmail.com), rada si vypočujem váš príbeh, názor, to ako to prežívate vy a veľmi rada vám budem oporou.

Zdenka Jankovská

Zdroje:

Cancer Help UK (2012), www.cancerresearchuk.org, Februar 2012

Carver a kolektiv (2005). Optimistic Personality and Psychosocial wellbeing during treatment predict psychosocial wellbeing among long-term survivors of breast cancer, Health Psychology, Vol.24, Iss.5

Palmer, S. 7 Cooper, C. (2010) How to deal with stress…

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!