Téma mesiaca

Kontakt

Podporovať sa v dobrom aj v zlom

O tom, že v Bratislave výborne funguje pacientska skupina som už písala. Aj o tom, čo je hlavným zmyslom a cieľom takýchto stretnutí: vzájomná podpora, pomoc, zdieľanie náročnej životnej situácie akým je onkologické ochorenie, jeho liečba, či život bezprostredne po nej. Myslím, že nepreženiem ak napíšem, že aj vďaka našim stretnutiam sa všetci členovia našej skupiny posunuli k spokojnejšiemu životu a vnútorne sa im darí lepšie vyrovnať s tým čo prežili, ba dokonca v tom vedia nájsť aj pozitíva pre ich ďalší život.

Posledné naše stretnutie pred letnou prestávkou bolo práve takýmto bilancovaním spoločne prežitého roku a bolo v tomto smere veľmi pozitívne. Lenže... rakovina je ochorenie, ktoré sa nevzdáva ľahko a niekedy sa napriek liečbe vráti. Tak sa to stalo aj jednej členke našej skupiny. A dozvedela sa to práve v deň nášho stretnutia. Bola to chvíľa, o ktorej som vedela, že raz môže prísť a ktorej som sa aj obávala. Veď ľudia ktorí prechádzajú náročnou liečbou potrebujú zdieľať nádej, že sa uzdravia. A tí, ktorí ju ukončili potrebujú vieru, že sa im ochorenie nevráti. O to ťažšia je potom konfrontácia so skutočnosťou, ak sa choroba niekomu v blízkom okolí vráti. Sama som čakala, aká bude reakcia skupiny...

Prvé pozitívum bolo, že pani L. dokázala napriek úplne čerstvej a zdrvujúcej informácii, ktorú od lekárov dostala, prísť na stretnutie a hovoriť o tom, čo práve prežíva. Hoci v tej chvíli šlo „len“ o vážne podozrenie (ktoré sa o pár dní potvrdilo), muselo to byť pre ňu veľmi náročné.

Pochopiteľne, táto správa zasiahla všetkých v skupine. Bolo im ľúto, že sa pani L. ocitla v ťažkej situácii a zároveň si každý z nich určite predstavil, že by mohol byť na jej mieste. Ale hoci to musela byť predstava mrazivá, nikto z tejto situácie „neušiel“, nesnažil sa „zmeniť tému“. Naopak, pani L. dostala priestor hovoriť a skupina jej prejavila spolupatričnosť a snažila sa ju povzbudiť.

Chcem sa Vám, pani L., poďakovať za Vašu dôveru a osobnú odvahu, že ste sa s nami dokázali podeliť o to, čím prechádzate. Prajem Vám veľa síl v liečbe a verím, že popri Vašom milujúcom partnerovi a blízkej rodine Vám v tomto období aj my budeme oporou.

A chcem sa poďakovať vám všetkým, ktorí patríte do našej skupiny, že spolu nie len rastiete, ale aj padáte. Teda že sa podporujete nie len v dobrom, ale aj vo chvíľach, kedy je ohrozený váš pocit bezpečia a nádeje.

Aj o tom je sila skupiny.

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!