Téma mesiaca

Kontakt

Na čo dávať pozor pri vyhľadávaní informácií

Jednou z podmienok, aby informácie o vašom ochorení a možnostiach liečby slúžili vo váš prospech je, že ich budete čerpať zo spoľahlivých zdrojov. Tým najzákladnejším by mal byť váš onkológ. Pokiaľ vás neinformuje dostatočne, pýtajte sa (Ako bude moja liečba prebiehať? Aké sa môžu objaviť vedľajšie účinky? V ktorom období liečby ich mám očakávať a po akom čase asi odznejú? Čo mám jesť a čomu sa mám naopak vyhýbať? Pomôžu nejaké doplnky výživy, vitamíny? ...). Pokiaľ chcete vedieť viac, váš onkológ vám poradí odkiaľ čerpať dôveryhodné informácie.

Ak čerpáte informácie z webovej stránky overte si:

  • Kto je autorom stránky (nemocnica, akademická inštitúcia, farmaceutická spoločnosť, lekár, pacient a pod.) Tento fakt môže výrazne ovplyvniť charakter, zameranosť a hodnovernosť informácií – do akej miery sú objektívne, či nesledujú osobný záujem alebo komerčné ciele atď.
  • Referencie na kvalitu stránky/informácií (na viacerých miestach, najlepšie u vášho lekára).
  • Aktuálnosť informácií - ak sú staršie ako jeden rok nemusia zodpovedať najnovším poznatkom medicíny.
  • Či sú informácie na stránke pravidelne aktualizované a či stránka „žije“.
  • Či sú na stránke uvedené kontaktné údaje na jej autora alebo prevádzkovateľa, či je možná komunikácia s ním, prípadne diskusia na stránke.

Pri vyhľadávaní informácií si dávajte pozor na:

  • Spoľahlivosť zdroja, z ktorého čerpáte - pokiaľ sa dočítate o nejakej metóde liečby v nie odbornom časopise alebo na laických stránkach či diskusných fórach, vždy si overte, či je táto liečba uvádzaná aj v odbornej literatúre (najjednoduchšie u vášho lekára).
  • Informácie získané z osobných výpovedí/príbehov jednotlivcov. Majú veľkú emotívnu silu, môžu byť inšpirujúce a motivujúce, ale čo sa aplikovania konkrétnej liečby/metódy týka nemusia mať pre vás veľkú výpovednú hodnotu, keďže ochorenie a výber liečbu každého pacienta je potrebné treba posudzovať individuálne a z mnohých aspektov. Liečbu, ktorá je pre vás tá najlepšia nemusí byť zhodná s tou akú dostal iný pacient s rovnakou diagnózou a naopak.
  • Alternatívne postupy v liečbe a „zaručené“ recepty na vyliečenie (liečitelia, diéty, doplnky výživy. atď.). Keďže nejde o vedecky overené spôsoby liečby, preukázateľnosť ich účinnosti je sporná a informácie často nie sú kompletné a objektívne. To, že sa zdravotný stav pacienta zlepšil napríklad pri konzumovaní makrobiotickej stravy neznamená, že to bol jediný faktor, ktorý sa pod to podpísal a tiež nie je isté, že to tak bude fungovať aj u vás. Samozrejme, je dobré hľadať možnosti, ako svoj zdravotný stav zlepšiť, ale nakladajte so svojimi financiami a energiou uvážlivo.

Nezabúdajte, že väčšinou vydávajú svedectvá tí, ktorí na niečom postavili svoju nádej na vyliečenie a zabralo to. Tí, ktorým to nezabralo sa možno posťažujú svojim kamarátom, známym, ale pravdepodobne o tom nenapíšu knihu. A ak by aj, ktovie, či by sa predávala. Pretože najlepšie sa predávajú príbehy o úspechoch a zázračných vyliečeniach...

Ak získate informácie o spôsoboch liečby alebo doplnkoch výživy, ktoré vám neodporučil váš lekár, prípadne ak nie sú v súlade s liečbou, ktorú pre vás zvolil, predtým než čokoľvek v liečbe zmeníte alebo doplníte, konzultujte to s ním.

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!