Téma mesiaca

Kontakt

Oceňovať a vedieť vyzdvihnúť to, čo sa ľuďom darí. Na čo je to dobré?

Veľakrát sa stretávame s tým, že ľudia sú nespokojní s tým, čo robíme, ako sa správame. Je skoro samozrejmosťou, že nás, hneď ako si všimnú niečo, čo im nevyhovuje, upozornia, opravia, alebo inak dajú najavo, že sa im to nepáči. Niečo podobné sme asi všetci zažili aj z druhej strany. Keď sa niečo niekomu nepáči, dá to hneď najavo gestom, slovom, alebo to v sebe nesie ako nepríjemný pocit, či hnev. Pri onkologickom ochorení je veľa situácií, kedy je potrebné s okolím komunikovať a dať najavo svoje potreby, aby sa tak uľahčilo zvládanie ochorenia nielen pacientovi, ale aj jeho rodine.

Asertivita, a vedieť povedať, čo chceme, čo sa nám páči a naopak vyjadriť aj to, čo nechceme a čo nie, sú veľmi užitočné. Existuje, však, viacero spôsobov ako.

Venujte viac pozornosti tomu, čo sa ľuďom darí

Podobne, ako sa dá upriamiť pozornosť na to, čo sa vám nepáči, čo druhí nespravili dobre, a čo mali urobiť inak, čím vám ublížili, dá sa zamerať na to, čo sa vám páčilo o trochu viac, čím vás potešili, čo vám pomohlo, čím vám spestrili deň... Samozrejme, nemôžeme meniť správanie iných, ale môžeme im ukázať, čo sa nám páči, a tak ich možno motivovať, aby toho robili viac (nie len ukázať to, čo sa nám nepáči ). Tak nielen ich správaniu zabrániť, ale skôr mu predchádzať tým, že oceníme to, čo sa nám páči a ľudia tak prirodzene budú toho robiť viac a stavať na tom. Samozrejme, že to nepôjde hneď, ale po malých krokoch z obidvoch strán.

To, že budete myslieť viac na to, ako si všímať to, kedy sa vám viac venovali tak, aby vám to bolo príjemné, kedy si vás vypočuli, porozprávali sa s vami, alebo sa o vás akokoľvek zaujímali, usmiali, spravili milé gesto, nechali vám viac priestoru byť sám, niečím vás potešili....vaša optika sa zmení a budete toho vidieť viac.

Ocenenie a vyzdvihnutie toho, čo sa ľuďom darí

Kedy oceniť?

Ľudia niekedy čakajú na to, kedy správanie druhých bude dokonalé, alebo tomu čo najbližšie a až potom ocenia. Často sa tak stáva, že pochvália menej a tak ani druhá strana nemá spätnú väzbu a nevie, čo je pre vás dobré, čo chcete. Potom prirodzene dochádza k situácii, že sa ľudia zamerajú skôr na to, čo nie je dobré, čo sa im nepáči, čo chcú zmeniť....a to motiváciu druhej strane nepridá.

Vnímať maličké zmeny k lepšiemu a vedieť ich vyzdvihnúť

To, že zbystríte Vašu pozornosť a naučíte sa všímať si aj tie najmenšie náznaky toho, čo sa vám od druhých ľudí páči, čo je pre vás užitočné a čo chcete, aby robili viac....pochvalou, ocenením ich podporíte v tom, aby toho naozaj viac robili. Vedieť oceniť maličkosti je efektívnejšie, ako čakať na dokonalosť, ktorá aj tak môže prísť len vďaka maličkým krokom, ktoré jej predchádzajú.

V čom je užitočné oceňovať maličkosti a zamerať pozornosť na to, čo je pre vás od druhých užitočné?

  • Zmena optiky zo zamerania, čo sa vám nepáči, čo nechcete, na to, čo chcete, aby druhí robili viac vám môže úplne zmeniť vnímanie vlastných potrieb
  • Uvedomenie si toho, čo je pre vás naozaj užitočné, cenné..a nie len to, čo od druhých nechcete
  • Zameriavaním sa na to, čo chcete, druhých dokážete oceniť a vyzdvihnúť. To neznamená, že ich môžete meniť. Naopak dať im impulz, a oni sami sa rozhodnú, čo s ním. Je, však, prirodzené, že ocenenie funguje.
  • Dobrý pocit, že dokážete druhých oceniť, povzbudiť, a motivovať.
  • Schopnosť využiť túto ‘‘optiku‘‘ aj v iných situáciách a tiež na sebe

Ako oceňovať?

  • Dôležité je všímať si maličkosti, malé rozdiely a kroky
  • Je užitočné oceniť priamo vtedy, keď sa vám niečo páčilo, alebo vám pomohlo.
  • Úprimnosť, prirodzenosť, a nepreceňovanie tiež hrá svoju úlohu. Je dôležité nájsť si vlastný spôsob, ako druhých oceniť, a oceňovať vtedy, keď to naozaj tak cítite.

Kedy naposledy ste ocenili vy? .....................................

Koho? ..............................................................

A ako to fungovalo?.................................................

Kedy naposledy ocenili vás? ........................................

A čo vám to prinieslo?..............................................

Ak budete mať chuť podeliť sa s nami, ako ocenenie funguje vám, alebo sa podeliť o svoje skúsenosti, kedykoľvek mi môžete písať na zjankov.onkopacient@gmail.com

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!