Téma mesiaca

Kontakt

Ako premeniť správanie, ktoré chceme, na zvyk?

Naozaj často sa mnohí z nás stretávame s tým, že by sme veľmi radi začali viacej športovať, lepšie sa stravovať, dokázať sa zameriavať v živote na to dobré, viacej sa rozprávať s priateľmi, byť otvorenejší, naučiť sa dopriať si čas a rešpektovať svoje potreby...........a mnohé iné..

O to dôležitejšie to pre nás môže byť, keď si to vyžaduje naše zdravie.

A o to častejšie sa nám stáva, že aj keď vieme, že by nám to prinieslo v živote veľa dobrého a užitočného, nejde to len tak ľahko. Napriek tomu, že nám to odporúčajú lekári a iní odborníci. Veci, ktoré chceme zmeniť sa nám nedaria tak, ako by sme si predstavovali. Niekedy nám to vydrží deň, dva, možno týždeň. Veľa energie stratíme tým, že si to vyčítame, trápime sa nad tým, že sme pre seba dosť neurobili.. Inokedy stratíme veľa tým, že so sebou nie sme spokojní. Tiež sa to prejaví na celkovom zvládaní ochorenia, na psychickom stave, ale aj na celkovom zvládaní liečby.

Dokázať premeniť správanie na zvyk by mohlo byť veľmi užitočné aj pri zvládaní ochorenia a liečby.

Pre každého môže byť užitočným správaním niečo celkom iné. Niekomu môže veľmi pomôcť byť komunikatívnejší a viacej športovať. Pre iného je oveľa efektívnejšie akceptovať to, že nerád o ochorení rozpráva a nájsť si vlastný spôsob, ako komunikovať...napríklad písomne, alebo len s ľuďmi, ktorým dôveruje. Pre iného to môže byť pravidelne počúvať hudbu v čakárni pred vyšetrením, aby sa nemusel rozprávať s pacientmi a byť tak vo väčšom strese.

Je tak veľmi dôležité prísť na to a odskúšať si to, čo najviac pomáha a funguje vám. Potom je veľmi dôležité a efektívne naučiť sa ako z toho urobiť zvyk a každodenné správanie a nie len jednorazovú vec. Jednoducho robiť to, čo Vám funguje a spraviť z toho zvyk.

V čom je to užitočné?

  • Získame pocit kontroly nad svojim životom
  • Robíme viac a pravidelne to, čo nám pomáha
  • Spokojnosť sami so sebou, že pre seba robíme to, čo si myslíme, že je najlepšie
  • Keď sa to stane zvykom, nemusíme pri tom vydávať nadbytočnú energiu a čas na presviedčanie sa, že by bolo dobré niečo urobiť a potom na ľútosť, že sme to neurobili...jednoducho to urobíme
  • Zlepšenie spolupráce s lekármi a inými odborníkmi
  • To, že správanie, ktoré nám pomáha, či už po fyzickej alebo psychickej stránke robíme automaticky počas bežných dní nám veľmi pomôže, keď prídu tie ťažšie.
  • Keď si to vyžaduje situácia a kvôli ochoreniu nemôžeme v tom pokračovať, oveľa rýchlejšie sme schopní nájsť si pre seba nové užitočné správanie a vytvoriť si nový zvyk
  • Keď sa správanie stane našim zvykom, zaberie nám oveľa menej času a dá nám viac radosti
  • Lepšie zvládanie ochorenia
  • Vďaka dlhodobému a pravidelnému dodržiavaniu toho, čo vám funguje, zvýšenie efektivity a užitočnosti tohto správania v porovnaní s tým, keď sa to darí nepravidelne, alebo iba jednorázovo.

Ako premeniť naše želané správanie na zvyk?

Existuje veľa spôsobov, ako sa naučiť to, čo nás podporí v tom, ako premeniť naše želané správanie na zvyk. Pre každého môže byť účinné niečo iné. Napríklad toto, by mohlo byť spôsob ako nájsť ten Váš efektívny spôsob:

  • Nájsť a určiť si veľmi konkrétne to, čoho si prajete robiť viac
  • Určiť si čas počas dňa, ktorý by vám na to vyhovoval
  • Každý deň tomu venovať aspoň 10 minút minimálne mesiac. Napríklad, ak chcete viac pohybu, každý deň tomu venovať pravidelne aspoň 10 minút denne a postupne pridávať (podľa náročnosti a po dohode s lekárom).
  • Niektoré správanie je však veľmi ťažké robiť hneď. Napríklad, keď chcete byť sebavedomejší v tom, že chcete povedať okoliu, čo si prajete a čo nie. Toto si vyžaduje veľkú odvahu a prácu na sebe. Nie je jednoduché pustiť sa do toho zo dňa na deň. Možno Vám bude užitočná táto pomôcka. Prvých pár dní skúste len predstierať, že sa správate tak, ako by ste chceli...napríklad, že ste sebavedomejší, a že si naozaj viete stáť za tým, čo chcete a predstierajte, že viete s pokojom odmietnuť to, čo vám nie je príjemné. Ísť do toho s tým, že taký naozaj ste, aj keď sami viete, že ešte to nie je pravda niekedy veľmi odrádza. Naopak, keď si sami poviete, že je to len experiment, kde sa pokúsite predstierať, že sa vám to darí..vám dáva slobodu a priestor naučiť sa takým naozaj byť.

Aj toto sú možnosti ako robiť vo svojom živote zmeny, ktoré by vám mohli pomôcť nielen zvládať ochorenie, ale zlepšiť celú kvalitu vášho života. Je to jeden zo spôsobov, ako tieto zmeny premeniť na zvyk a súčasť života. Je fascinujúce, že každý z nás má v sebe veľa zdrojov , ako to dokázať a tieto aktivity sú len možnosti ako nájsť ten svoj. Verím, že budú pre vás užitočné. Kedykoľvek sa budete chcieť podeliť o svoje zážitky, alebo dať radu ostatným napíšte mi na zjankov.onkopacient@gmail.com

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!