Téma mesiaca

Kontakt

Ako podporiť niekoho, komu sa ochorenie vráti a seba zároveň?

Keď sa choroba vráti, je to často šok a sklamanie. Nie len pre pacienta, ale aj pre ľudí z jeho blízkeho okolia, ktorí spolu s ním verili, že liečba zaberie. Pacient vie, že by sa mal čím skôr namotivovať na novú liečbu, ale zo nie je vôbec ľahké. Na jednej strane je konfrontovaný s bolestivým zážitkom, že to, že ju absolvuje a urobí pre vyliečenie všetko, mu nezaručí, že sa vylieči... Na druhej strane, už približne vie čo ho v liečbe čaká, že už to nie je taká neznáma ako keď ju podstupoval prvý raz. Lenže aby to všetko opäť zvládol, aby dokázal hľadať aj nové veci/spôsoby, ktoré môžu napomôcť dobrému priebehu liečby a jej výsledku, potrebuje znova v sebe prebudiť motiváciu a nazbierať sily. To veľmi dobre vedia aj jeho najbližší a tí, ktorí už podobnou situáciou prešli. Vedia, že práve teraz by mali byť chorému veľkou oporou a dokázať ho povzbudiť. Zároveň sa však aj oni sami potrebujú vyrovnať s pocitmi, ktoré relaps jeho ochorenia priniesol. Tento fakt, rovnako aj zmeny v správaní ich blízkeho, ovplyvňujú ich reakcie a správanie. Preto majú niekedy obavy, či dokážu správne a dostatočne chorého podporiť.

Ako podporiť svojho priateľa, blízkeho, spolubojovníka...v remisii?

Príbeh pacientov po liečbe, ktorí hľadali spôsob ako podporiť ich priateľa v remisii

Ľudia si často myslia, že existuje jeden zaručený prístup/spôsob podpory pacienta, ktorý vždy zaberie. Nie je to ale tak. Tých spôsobov je viacero a ktorý z nich bude úspešný závisí od mnohých faktorov - od osobnosti, aktuálneho psychického rozpoloženia pacienta, od konkrétnej situácie, v ktorej sa nachádza a tiež od rozpoloženia toho, kto podporu poskytuje. Preto je niekedy ťažké vedieť nájsť či vybrať ten najvhodnejší spôsob.

Takúto situáciu prežívali aj dvaja pacienti v remisii, ktorí sami prešli onkologickým ochorením. Keď sa ochorenie vrátilo ich priateľovi videli, že jeho správanie sa veľmi zmenilo, na mnohé veci reaguje inak ako predtým a veľmi ich to zneistilo, nevedeli ako vhodne reagovať. Pocit neistoty ako ho podporiť, stres z toho, že to nerobia správne a čo keď mu viac uškodia než pomôžu a najmä ľútosť, že mu nedokážu pomôcť tak, ako by to on možno potreboval, začali narušovať prirodzené fungovanie v ich vzťahu.

Nevzdali to však a začali na sebe pracovať, aby svojho priateľa dokázali podporiť lepšie/viac. Vyhľadali odborníka a to im pomohlo jednak byť mu väčšou oporou a tiež zbaviť sa tlaku a stresu z obáv z vlastného zlyhania. Nahradili ho užitočnejším, zdravším postojom a z neho vyplývajúcim správaním.

Ako sa im to podarilo?

Aktívna práca na sebe a odvaha vyhľadať odbornú pomoc

Vďaka odvahe pracovať na sebe a nebáť sa nájsť oporu aj pre seba oslovili kouča. Stretnutie, ktorého sa zúčastnili spoločne, im dalo možnosť upevniť vo vzťahu k priateľovi postoje, ktoré sú prospešné a zároveň nájsť nové spôsoby a riešenia zvládania náročnej situácie.

Uvedomenie si vlastných zdrojov a schopností

Utvrdili sa, že existuje viacero spôsobov pomoci ktoré môžu byť užitočné, nie len jediný. Jeden vedel situáciu skôr odľahčiť a tiež motivovať priateľa aby pokračoval v rôznych aktivitách. Druhý ho zas vedel vypočuť. Obidvaja mu dávali najavo, že sa na nich môže kedykoľvek obrátiť. Už necítili tlak a strach z toho či to robia správne, čo vrátilo do ich komunikácie uvoľnenosť. Navyše si uvedomili, že to, že sa cítili zneistení z toho ako v rozhovoroch s priateľom postupovať je prirodzená reakcia a nie zlyhanie, pretože podpora v takejto životnej situácii vyžaduje veľa sily, motivácie, schopnosti počúvať a byť na blízku, ako aj prácu na sebe a vyznať sa vo vlastnom prežívaní. Začali si uvedomovať svoje vlastné hodnoty a schopnosti, ktoré sa im predtým zdali zanedbateľné.

Uvedomenie si, že ich rozdielne kvality môžu byť pre priateľa oporou, každá v inej situácii (podľa ich vzájomných potrieb)

Nielen, že sa utvrdili, že to, čo už robia má zmysel a začali viac sami sebe dôverovať, prišli tiež na to, že každý z týchto spôsobov mu môže byť užitočný v inej situácii.

Nové riešenia

Našli nové spôsoby, ako sa s priateľom otvorene porozprávať, spýtať sa ho čo práve potrebuje a dať mu na výber, prípadne kombinovať niektoré spôsoby dokopy. To im prinieslo do vzťahu viac uvoľnenosti a spontánnosti.

Tento príbeh je dobrým príkladom toho, že niekedy môže byť užitočné obrátiť sa na kvalifikovaného odborníka, či už psychológa, kouča, terapeuta, alebo iného špecialistu, ktorý môže byť oporou v zložitej situácii.... stáť pri vás, a spolupracovať s vami s rešpektom a dôverou vo vaše schopnosti. Pretože všetko je uložené vo Vás, len to treba objaviť a správnym spôsobom podporiť.

Ak máte skúsenosť, ktorá bola užitočná práve pre vás, budeme radi, ak sa s nami o ňu podelíte. Kedykoľvek sa na nás môžete obrátiť.

zjankov.onkopacient@gmail.com , andrasiova@zohorline.sk

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!