Téma mesiaca

Kontakt

Chyby/zlozvyky v našom myslení a ako sa im vyhnúť -  2. pokračovanie

Minulý mesiac sme si povedali aké 'chyby' niekedy robíme v našom myslení - či už v bežný deň, alebo v náročnejších životných situáciách. Tieto chyby si často sami neuvedomujeme, ale ako sme si spomenuli minulý mesiac, takéto myslenie nám môže spôsobiť ešte väčší stres, úzkosť, môže narušiť naše vzťahy s okolím, zhoršiť prežívanie ochorenia, a aj samotný fyzický stav (prvú časť článku na túto tému nájdete v archíve). V rámci článku som Vám aj ponúkla cvičenie, kde ste si mohli premyslieť aké chyby v myslení robíte konkrétne, v akých situáciách najčastejšie, a ako si myslíte, že by ste svoje myslenie mohli pozmeniť. Teraz si môžete svoje návrhy porovnať s rôznymi overenými spôsobmi, ktoré pomáhajú chyby v myslení minimalizovať a verím, že každý si nájde pre seba ten najlepší spôsob ako podobné situácie zvládnuť.

To, že si sami, alebo s niekoho pomocou viete povedať, kde a kedy takéto chyby robíte je veľmi dôležitý začiatok. Ďalej je však dôležité, aby ste sa pokúsili si osvojiť "správne myslenie". Táto úloha je zložitejšia, preto ak budete potrebovať poradiť, môžete mi kedykoľvek napísať na môj email: zdenkajankovska@hotmail.co.uk a veľmi rada Vám odpoviem.

Spôsoby, ako sa naučiť správne myslieť a ako sa vyhnúť chybám v myslení

Relatívne myslenie:

Ak sa Vám stáva, že zvyknete rozmýšľať v extrémnych póloch (všetko alebo nič, biela alebo čierna), je dôležité, aby ste si povedali, že existuje aj veľa odtieňov iných farieb pomedzi bielou a čiernou. Že ak niečo nebude len podľa Vašich predstáv (biele), neznamená to, že je to hneď to najhoršie (čierne). Skúste si pomyslieť na niečo, pri čom používate takéto myslenie, a aké pocity to vo Vás vyvolá. Potom si skúste povedať, že aj šedá farba môže byť pekná, a to, že všetko nejde podľa Vašich predstáv neznamená, že je to najhoršie. Takéto myslenie Vám pomôže akceptovať a vidieť rôzne situácie aj inak, nie len v extrémnych póloch. Tým, že sa naučíte takýmto spôsobom akceptovať veci/situácie, Váš stres a úzkosť sa znížia.

Príklad: Ak si poviete "Keď to teraz nezvládnem, nemá cenu sa o to pokúšať znovu...." môže Vás to veľmi vystresovať a úplne stratíte motiváciu pokračovať v budúcnosti. Naopak, keď si poviete, že "Aj keď sa mi to celkom teraz nepodarilo, niečo som sa z toho naučila, a môžem to využiť nabudúce", dáte si šancu, že na budúce sa Vám to môže podariť lepšie.

Kamarátsky prístup k samému sebe:

Veľakrát sa stáva, že keď priateľ, alebo rodina urobí chybu, alebo sa niečo nevydarí, správame sa k nemu/k nej priateľsky a ponúkneme našu podporu. Je smutné, že keď urobíme chybu my, veľakrát si to len vyčítame a sme k sebe až nadmerne kritickí, čo nás zbytočne vystresuje oveľa viac, ako tá samotná situácia a okrem nepríjemného pocitu nám to nič neprinesie, nikam nás to neposunie. Preto je dôležité, aby sme sa naučili správať priateľsky k samému sebe.

Príklad: Namiesto toho, aby sme si povedali "Chcela som sa opýtať lekára na veľa otázok, ale nezvládla som tom som úplne neschopná..." podporte sami seba, tak ako by ste podporili aj druhých v takejto situácii. Povedzte si napríklad, že to, že ste sa neopýtali lekára na všetko čo ste potrebovali Vás trošku hnevá, ale to neznamená, že ste neschopní... len si viac potrebujete premyslieť ako to zvládnuť nabudúce a čo by Vám pomohlo rozhovor s lekárom zvládnuť lepšie.

Namiesto označovania radšej "od-značovanie":

Keď označíte seba, alebo iných ako úplných neschopných, nemožných a podobné zovšeobecnenia, môže to vo Vás vyvolať pocit bezmocnosti, úzkosť, hnev a agresivitu. Preto pred tým, ako náhodou niekoho, niečo, alebo samého seba nejako označíte, skúste si to premyslieť viac detailne. Napríklad...Na to aby bol niekto totálne neschopný...ako by to vyzeralo? Musel by byť totálne neschopný úplne vo všetkom a vždy. Keď sa na to pozrieme reálne, toto dosiahnuť je veľmi ťažké, ak nie nemožné.

Príklad: Namiesto toho, aby ste si povedali, že keď ste nezvládli návštevu u lekára ste neschopní, sústreďte sa len na konkrétny nedostatok a vyhnite sa zovšeobecňovaniu a označovaniu, či už seba, alebo iných. Napríklad si povedzte: "To, že som nezvládol návštevu u lekára, neznamená nič viac len to, že som nezvládol návštevu u lekára a potrebujem sa na tú situáciu lepšie pripraviť. Na budúce to skúsim zvládnuť lepšie". Takto budete k sebe kritickí a uznáte si, kde sú Vaše nedostatky a zároveň si dáte možnosť, aby ste nedostatky minimalizovali. A na základe jednej nevydarenej skúsenosti sa hneď neoznačíte za totálne neschopného, a teda sa nevystavíte zbytočnému stresu, úzkosti, hnevu a strate motivácie pokúsiť sa na budúce situáciu zvládnuť lepšie.

Flexibilné myslenie:

To, že niekedy v sebe držíme myšlienky, ktoré sú veľmi neflexibilné (často krát používame slovíčka ako "musím", "nemôže sa mi stať", "mal by som"...) nás veľakrát vystresuje oveľa viac ako samotná situácia.

Príklad: Namiesto toho, aby ste si povedali, že dnes sa Vám musí niečo podariť ....radšej povedzte si, že aj keď preferujete a chcete, aby sa Vám to podarilo, reálne sa to celkom podariť nemusí. Pomôže Vám to aby ste neboli vystresovaní alebo tak veľmi sklamaní ak Vám niečo nevyjde. A slovíčka "musím", "mal by som" skúšajte nahradiť viac flexibilnými ako sú: "chcel by som", "bol by som rád keby... "

Cvičenie:

Minulý mesiac ste si sami skúsili identifikovať Vaše chyby v myslení, kedy sa najčastejšie stávajú a ako by ste ich mohli zmeniť. Teraz skúste tie isté chyby, ktoré ste si sami určili, napraviť, alebo pozmeniť štyrmi spôsobmi, ktoré sme si práve spomenuli. Je veľmi dôležité, aby ste si tieto nové spôsoby osvojovali keď ste v pohode, nie pod stresom. Skúste ich trénovať počas každodenných bežných situácií. Keď si ich takto nenásilne osvojíte, bude jednoduchšie ich využiť keď to budete potrebovať.

Môžete si zapísať do tabuľky (alebo v hlave premyslieť) tie chyby v myslení a príklady k nim, ktoré niekedy robíte. K nim si potom premyslite príklad na každý zo štyroch spôsobov správneho myslenia, ktoré sme si spomenuli.

Chyba v myslení

Relatívne myslenie

Kamarátsky prístup k samému sebe

Od-značovanie

Flexibilné myslenie

Myslenie "Všetko alebo nič" Napr.: Dnes musím byť schopná urobiť v práci všetko čo som kvôli chorobe zameškala, inak som úplne neschopná a celá moja snaha bude zbytočná.

Nie je len biela a čierna. Napr. Ak sa mi dnes v práci podarí urobiť všetko čo som si naplánovala, budem sa tešiť. Ak nie, bude ma to mrzieť, ale to neznamená to, že je to úplne zle a som neschopná. Urobím časť, potom si oddýchnem lebo po chorobe to ešte potrebujem a zajtra sa pokúsiť dorobiť zvyšok.

Správať sa k sebe ako k priateľovi.

Napr.: To, že sa mi nepodarí urobiť všetko neznamená, že som neschopná. Potrebujem len viac času. Doprajem si oddych a potom to skúsim znovu.

Nezovšeobecňovať na základe jednej skúsenosti.

Napr.: To, že sa mi nepodarí všetko urobiť dnes nezname ná, že to postupne nezvládnem. Znamená to len to, že sa potrebujem zotaviť a teraz viac urobiť nevládzem, nič viac.

Namiesto "musím", "mala by som", si povedať: Dnes by som chcela urobiť v práci to čo som pre chorobu zameškala, ale môže sa stať, že sa to nepodarí.

Ďalšie chyby v myslení a ich korekcia

Budem Vám držať palce, a keby ste potrebovali moju pomoc, napíšte mi. Budúci mesiac Vám prinesiem ďalšie spôsoby ako sa zbavovať nesprávnych vzorcov v našom myslení a nahradiť ich prospešnejšími.

Referencie: Palmer, S. & Cooper, C. (2010). How to deal with stress, London: Kogan Page Ltd.

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!