Téma mesiaca

Kontakt

Ako zmierniť úzkosť a stres pomocou vizualizácie a zmenou vlastnej predstavivosti ?

Existuje niekoľko dôvodov, prečo nás naša vlastná predstavivosť môže niekedy veľmi vystresovať a vyvolať v nás nepríjemnú úzkosť, paniku a nepríjemné fyzické prejavy ako búšenie srdca, potenie, vyschnutie v ústach, či zvracanie. Ale dobrá správa je, že našou predstavivosťou si naopak môžeme aj veľmi pomôcť a predísť takýmto nepríjemným a stresujúcim situáciám.

Ako zmierniť úzkosť a stres pomocou vizualizácie a zmenou vlastnej predstavivosti ?

Existuje niekoľko dôvodov, prečo nás naša vlastná predstavivosť môže niekedy veľmi vystresovať a vyvolať v nás nepríjemnú úzkosť, paniku a nepríjemné fyzické prejavy ako búšenie srdca, potenie, vyschnutie v ústach, či zvracanie. Ale dobrá správa je, že našou predstavivosťou si naopak môžeme aj veľmi pomôcť a predísť takýmto nepríjemným a stresujúcim situáciám.

1) Jeden z dôvodov je, že pre ľudí je väčšinou stresujúce, keď sa ocitnú v nejakej nepríjemnej situácii nepripravení....a práve naša predstavivosť môže pomôcť zvládnuť stresujúce situácie, tak, že ak sa na niečo, čo dopredu vieme, že bude nepríjemné, pripravíme (napríklad na liečbu, alebo vyšetrenie).

2)Druhý dôvod je, že ľudia si zvyknú práve pred takýmito ťažkými situáciami ako sú liečba, návšteva lekára, ...predstavovať tie najhoršie scenáre...a veľakrát si ich tak negatívne vykreslia v svojich predstavách, že im sami uveria, že sa stanú...a tak je celá situácia ešte viac stresujúca a má negatívny vplyv aj na psychiku aj na fyzické zdravie. Ale dobrá správa je, že aj toto dokážeme zmeniť, vlastnou snahou zmeniť svoju predstavivosť.

Viem, že niektoré situácie v živote...a práve tie, ktoré prežívate Vy ako pacienti a Vy ako ich blízki, sú veľmi ťažké a bolestné, a niektoré veci jednoducho nie je v našich silách zmeniť, čo je veľmi stresujúce.....,ale našťastie v každej situácii môžeme zmeniť naše vlastné myslenie a predstavivosť a tak aj celé prežívanie ochorenia. Verím, že aj táto technika Vám v tom pomôže a podporí Vás. Samozrejme, je dôležité, aby ste trénovali túto techniku postupne, možno zo začiatku v jednoduchších situáciách...aby ste si ju pomaly osvojili...nebojte sa ak to nepôjde hneď..chce to len kúsok času a verím, že to zvládnete.

Ako pracovať so svojou predstavivosťou, aby pomohla?

Zvládanie ochorenia pomocou predstavivosti a vizualizácie

Toto je jedna z najefektívnejších techník v rámci zvládania stresu a pomáha ľuďom s rôznymi ťažkými situáciami (Palmer a Cooper, 2010). Je dôležité spomenúť slovíčko zvládanie...pretože veľa ľudí má strach, a nemá dostatok sebavedomia v tom, že dokážu niečo zmeniť na sto percent. Ale slovíčko zvládanie, dovoľuje a hlavne akceptuje to, že niektoré veci môžu ísť aj inak ako sme si predstavovali a nebude to potom také stresujúce, aj napriek tomu, že sa môže stať niečo, čo sme nečakali...

Krok 1: Predstavte si situáciu, ktorej sa bojíte (na začiatok to môže byť niečo jednoduchšie: napr. máte strach, čo sa stane, keď nestihnete dokončiť svoju prácu načas, bojíte sa lietania....a iné..Neskôr skúste aj niečo, čoho sa bojíte viac...napríklad liečba, vyšetrenie, oznámenie o Vašom ochorení blízkym, kolegom, strach z chodenia medzi ľudí.....)

Krok 2: Zapíšte si tie veci, ktorých sa v tej situácii, z ktorej máte strach najviac bojíte (napr. že to nezvládnete, že budete slabý, že dostanete panický záchvat, že Vás zdravotní personál nepodporí, .....)

Krok 3: Premyslite si, čo by Vám mohlo pomôcť predísť tomu, čoho sa bojíte (napríklad: môžete si so sebou niekoho zobrať, dopredu si pripravíte otázky pre doktora, zoberiete si so sebou aj obľúbenú hudbu na odreagovanie, poviete si, že to zvládnete, keď ste to zvládli aj pred tým, budete piť veľa vody a jesť veľa ovocia a zeleniny, napíšete si na papierik myšlienky, ktoré Vám môžu v takej situácii pomôcť, a čokoľvek iné ...čo máte pocit, že môže pomôcť práve Vám).

Práve tento krok býva ten najťažší, a väčšinou máme problém nájsť pre seba niečo, čo by mohlo pomôcť....a pre to vôbec nie je hanba...práve naopak, požiadať o pomoc...o radu...kamaráta, rodinu, psychológa. Táto rada môže veľmi pomôcť...nie len vo Vašom zvládaní ochorenia, ale aj vo vzťahoch k druhým,....ale vždy bude len na Vás, čo si vyberiete, a čo vyskúšate, čo pomôže práve Vám.

Krok 4: Teraz si zavrite oči a skúste si detailne predstaviť sami seba v tej situácii, z ktorej máte strach. Pomaličky si predstavte sami seba ako pomocou toho, čo ste si určili, že Vám môže pomôcť v kroku 3, zvládnete všetky veci, z ktorých máte stres a strach. Zopakujte si tento obrázok viackrát.

Krok 5: Zopakujte si krok 4 každý deň a hlavne vtedy, keď sa blíži situácia, ktorej sa obávate.

Je dôležité, aby ste vedeli, že cieľom tejto techniky je vedieť sa s Vašim strachom zmieriť a vedieť ho kontrolovať a zmierniť, nie ho ignorovať a predstierať, že neexistuje a potom zažiť ešte horšie pocity, úzkosť a paniku.

Samozrejme, každý sme iní a každá situácia si vyžaduje niečo iné, a preto je úplne prirodzené, keď si zvolíte inú cestu ako napríklad odpútať svoju pozornosť od nepríjemnej situácie a použiť iné relaxačné techniky...alebo tieto rôzne spôsoby striedať podľa Vašej vlastnej potreby a pocitu, čo si myslíte, že môže pomôcť práve Vám.

Budem Vám veľmi rada oporou a kedykoľvek Vám zodpoviem na Vaše otázky, a budem veľmi rada, ak sa so mnou podelíte o Vaše pocity a postrehy, čo pomohlo práve Vám..., môj email je zdenkajankovska@hotmail.co.uk

Viac cvičení/techník nájdete v rubrike "Pre pacientov" »

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!