Stretnutia pacientov a rodinných príslušníkov

Kontakt

Slovenská onko-psychologická spoločnosť

Stretnutia pacientov a rodinných príslušníkov

Stretnutia pacientov a rodinných príslušníkov sa konajú pravidelne od roku 2010, v súčasnosti sa stretáva jedna stabilná skupina v Bratislave, ktorá je pripravená prijať aj nových členov. Stretnutia prebiehajú podľa dohody členov skupiny v 1-2 mesačných intervaloch a vedie ich onkopsychologička Mária Andrášiová (autorky knihy "Keď do života vstúpi rakovina).

Cieľom stretnutí je navzájom zdieľať svoje skúsenosti, názory súvisiace s prežívaním a zvládaním onkologického ochorenia. A v neposlednom rade podporiť sa navzájom, pretože práve ten, kto prechádza alebo prešiel týmto ochorením najlepšie porozumie tomu, kto sa ocitol v podobnej životnej situácii.

Stretnutia sa môžu zúčastniť pacienti v liečbe, ale aj po nej, pretože znovuzaraďovanie sa do každodenného života po ukončení liečby môže byť tiež náročným obdobím. Takisto sa môžu stretnutia zúčastniť rodinní príslušníci, ktorí by chceli pomôcť svojmu blízkemu a nevedia ako, alebo im dochádzajú sily.

Ak sa chcete zúčastniť, ale nedokážete o tom, čo prežívate, zatiaľ hovoriť, nie je to prekážka. Nikto v skupine nie je pod tlakom odkryť pred ostatnými svoje problémy skôr než sa na to sám cíti. Každý prinesie a vezme si zo stretnutia toľko, koľko je schopný a koľko práve potrebuje. Predpokladaná dĺžka stretnutia je 2 hodiny.

Tešíme sa na stretnutie s Vami!

Na stretnutia je potrebné prihlásiť sa vopred, nakoľko počet členov v skupine je limitovaný. Prihlásiť sa môžete mailom na maja.andrasiova@gmail.com

Čo nám môže brániť v tom, aby sme sa zúčastnili podpornej skupiny pre pacientov a rodinu?

A tu si možete prečítať ohlasy na Interaktívne stretnutia, ktoré sme dostali od našich účastníčok.

Od pani Ľubice:

Dobry den, chcem sa s Vami podelit zazitok z interaktivneho stretnutia onkopzacientov a pribuznych. Pred nedavnom som mala problemy/psychicke so zvladanim ochorenia. Sice som v remisii, ale obcas sa mi stane, ze ma prepadne pocit neistoty, uzkosti a strachu z navratu ochorenia....nie je to jednoduche ani pre mna, ani pre mojich najblizsich. Nevedela som koho poziadat o pomoc. Rozhodla som sa napisat na tuto stranku a odpisala mi Pani Majka Andrasiova. Dohodli sme si stretnutie....nebolo mi vsetko jedno, moje pocity boli zmiesane, ale isla som. Aj kvoli sebe, aj kvoli rodine, ktora ma potrebuje/mam 4rocnu dcerku. Stretnutie bolo vyborne, hned ako sme sa usadili, nervozita,neistota opadli. prijemne prostredie, atmosfera...a hlavne LUDSKY pristup. Predstavovala som si unudenu terapeutku, zyvajucu, pritakavajucu, ake pozname z americkych filmov. Ale toto bolo o komunikacii, podelila sa so mnou aj o svoje pocity....a navrhla mi aj interaktivne stretnutie. Uprimne povedane, pocity boli rozne, ale isla som. Ublizit mi to nemoze, preco to nevyskusat? Urobila som VELMI dobre. Bolo nas asi 20. Pacienti v liecbe, po liecbe, v remisii...rozpravat bolo o com neustale. Ani cas nam nestacil. kto nechce hovorit nemusi! Ale ak sa osmelite, bude to super. Preberali sa rozne temy, aj tie tazsie, ale vela sme sa aj nasmiali. Ved pre nikoho to nie je lahke, ci ste Vy sami pacientom, alebo pribuzni pacienta....Takze, mozem len a len odporucit tieto stretnutia. Spoznate ludi, ktori prezivaju, prezivali to iste ako VY. Mozte sa podelit aj o tom bolestne a bez pocitu, ze by ste niekoho svojim rozpravanim obtazovali. Naberte odvahu a pridite medzi nas....!!!!! zelam Vam vela, vela slniecka v dusi a usmevov na perach i ked niekdedy je ten usmev plny bolesti. Bude dobre.... a tym, ktori toto vsetko pre nas robia patri obrvske DAKUJEM!!!!!!!! s pozdravom Lubica

Od Stanky:

Vďaka stránke som sa dozvedela, že v Bratislave bývajú INTERAKTÍVNE STRETNUTIA ONKOLOGICKÝCH PACIENTOV A ICH PRÍBUZNÝCH. Bola som zvedavá ako to tam funguje (niečo také som videla len vo filmoch), akí ľudia tam chodia, veľmi som chcela spoznať na "živo" aj "našu" psychologičku Majku a tak som sa rozhodla ísť sa tam pozrieť. Mala som riadny stres z toho, aké to bude medzi toľkými ľuďmi, a že nedokážem nič povedať. No bolo to veľmi milé, priateľské, pohodové stretnutie, preberali sme tam zaujímavé témy, vypočula som si ďalšie silné osudy, spoznala som osobne "našu" skvelú psychologičku Majku a dokonca som aj niečo sama povedala:). Odchádzala som domov plná pozitívnych dojmov a silných emócií, s pocitom šťastia, že som stretla ľudí, ktorých zaujímalo aj to, čo prežívam ja a s pocitom veľkého obdivu, čím všetkým oni sami prešli a ako to zvládli.

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!