Téma mesiaca

Kontakt

Nová technika pre lepšie zvládanie ochorenia - metóda stanovenia si malých cieľov

(autori: Shazer a kol.)

Túto techniku pre Vás pripravila naša nová spolupracovníčka na stránke, magistra Zdenka Jankovská. Veľmi som uvítala, že má záujem spolupodieľať sa na pomoci Vám, pacientom a Vašim najbližším. Zdenka bude pre Vás pripravovať rôzne techniky, ktoré Vám pomôžu zvládať náročné situácie počas ochorenia a liečby. Sú to všetko pomôcky, ktorých účinnosť je v zahraničí overená a keďže v tejto oblasti Zdenka študuje a pracuje v Anglicku a orientuje sa v nej veľmi dobre, budete to mať z prvej ruky!:)

Teším sa, že tu bude s nami.

Vaša psychologička

Ochorenie a z neho vyplývajúca únava, narušený životný rytmus, dôsledky liečby a iné ťažkosti môžu spôsobiť, že budete prežívať pocity straty kontroly nad svojim životom. Ako dôsledok takéhoto pocitu sa môže stať, že sa stanete akýmsi pasívnym prijímateľom toho čo prichádza, bez toho aby ste sa to snažili ovplyvniť. Takýto postoj nie je dobrý pre vašu psychiku. Môže mať negatívny dopad na zvládanie choroby, celkovú kvalitu vášho života a na vzťahy s vašimi najbližšími.

Dôležité je si uvedomiť, že mať kontrolu nad nekontrolovateľným nie je možné a snaha o to môže skôr ublížiť. Niektoré fakty a dôsledky liečby treba vedieť prijať, hoci je to veľmi ťažké a naozaj si to žiada čas a trpezlivosť. Ale existujú aj také, ktoré môžete sami ovplyvniť, aktívne urobiť niečo preto aby sa vaša situácia zlepšila.

Ponúkame vám techniku, ktorá Vám môže pomôcť v znovuzískaní alebo udržaní si pocitu, že v niečom stále môžete byť aktívni a plnohodnotní. Motivujúca by pre Vás mohla byť informácia potvrdená viacerými štúdiami, že táto technika je účinná práve pre pacientov s onkologickou diagnózou a ich príbuzných počas rôznych štádií ochorenia.

Samozrejme, je len jednou z možností ako si v oblasti sebakontroly a aktivity pomôcť, každému však vyhovuje niečo iné. V budúcnosti Vám prinesieme aj ďalšie možnosti a typy, skúšajte kým nenájdete to čo vyhovuje konkrétne Vám.

Táto technika nemôže byť náhradou lekárskej liečby.

Čo môžete nácvikom tejto techniky získať:

  • Pozitívnejší prístup k životnej situácii v ktorej ste sa ocitli
  • Väčšiu sebadôveru a vieru v seba samého
  • naučiť sa odmeniť a vážiť si samého seba
  • Ľahšie zvládanie liečby
  • Lepšie vzťahy s najbližším okolím
  • Zvýšenie pocitu kontroly a že stále existujú veci a aktivity, ktoré môže napriek určitým obmedzeniam ovplyvniť
  • Prebudenie motivácie pre svoje vlastné záujmy a vďaka tomu aj menšie sústredenie sa na nepríjemné stránky ochorenia
  • ľahšie sústredenie sa na tie veci, ktoré stále dokážete a nie na tie, ktoré sú v tomto období menej zvládnuteľnými

Vďaka Vášmu aktívnemu prístupu a zvládnutia každého malého krôčiku získate väčšiu sebaistotu, že môžete do svojho života stále aktívne zasahovať a ovplyvňovať ho a dokážete lepšie zvládať aj tie menej príjemné situácie.

Ako túto techniku správne použiť:

Technika je založená na stanovení si viacero malých reálnych cieľov, ktoré vám pomôžu dosiahnuť Váš cieľ.

Možno Vám pomôže ak si budete jednotlivé kroky zapisovať do kartičky, umožní Vám to spätnú kontrolu a uvedomenie si toho, čo sa vám už podarilo (keďže malé zmeny, často práve tie pozitívne) zväčša nevnímame. Ale je dôležité uvedomiť si ich a vedieť sa z nich tešiť. K dispozícii teda máte návrh kartičky aj s príkladmi a čistú kartičku ktorú si môžete vytlačiť a vypĺňať podľa vlastnej potreby.

Príklad ako si vypĺňať kartičku:

V tabuľke máte jeden vzorový príklad, podľa ktorého si môžete stanoviť svoj cieľ. Môžete sa ním inšpirovať, ale samozrejme, každý jeden človek ma iné ciele, alebo k tomu istému cieľu môžu viesť iné kroky.

Túto techniku môžete použiť napríklad pri:

  • nedostatku telesného pohybu
  • probléme v komunikácii s okolím
  • pocite osamelosti a slabého sebavedomia
  • pocite straty zmyslu života, vypadnutia zo všetkých svojich aktivít
  • a iných ťažkostiach...

Ako postupovať:

1. zamyslite sa nad tým, čo Vás trápi a čo by ste chceli zmeniť. Vyberte si niečo také o čom si myslíte, že by ste reálne mohli zmeniť. Zaznačte si do Vašej kartičky, že kde sa práve nachádzate v rámci toho, čo by ste radi zmenili. Pri rozmýšľaní Vám môže pomôcť aj takáto pomôcka.

2. skúste si stanoviť reálny cieľ, kde by ste sa chceli vidieť Vy. Dôležité je stanoviť si radšej viac a menších cieľov. Stanovenie si nereálnych cieľov môže viest k sklamaniu.

3. popremýšľajte nad rôznymi krokmi, ktoré by Vám mohli pomôcť k dosiahnutiu Vášho cieľa. Nebojte sa napísať si ich viacero, aj takých, ktoré sa Vám možno zdajú byť príliš jednoduché. Každý jeden malý krôčik je veľmi dôležitý.

4. Skúste si určiť reálny čas dokedy chcete cieľ dosiahnuť.

5. Nezabudnite si zaznačiť, čí sa Vám to podarilo. Každý splnený cieľ alebo krok k nemu, Vám zlepší náladu a posilní Vašu sebadôveru. Nezabudnite sa vždy niečím malým odmeniť, hoci už samotný pocit, že ste zvládli to čo ste chceli bude pre Vás bude odmenou.

6. Ak sa Vám niečo nevydarí na prvýkrát nezúfajte. Môže to znamenať, že ste si stanovili nedostačujúci čas na splnenie Vášho cieľa, alebo treba zmeniť kroky, ktoré k cieľu vedú. Prípadne prehodnoťte, či ste si stanovili reálny cieľ a nebolo by ho treba zmeniť.

Keby ste mali akékoľvek otázky, alebo by ste sa chceli poradiť o tejto technike môžete mi napísať na emailovú adresu zdenkajankovska@hotmail.co.uk Veľmi rada Vám poradím. Názor inej osoby môže byť pre Vám v tomto smere veľmi užitočný.

Rovnako mi môžete písať svoje návrhy ako by ste túto techniku vedeli vylepšiť alebo ako ste si ju upravili , aby pomohla práve Vám. Ak sa s nami podelíte o Vašu skúsenosť možno pomôžete aj iným, ktorí si nevedia sami nájsť tu správnu cestu.

Držím Vám palce.

Zdenka

Viac cvičení/techník nájdete v rubrike "Pre pacientov" »

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!