Téma mesiaca

Kontakt

Pokúste sa o svojich problémoch rozprávať
aj so svojim onkológom.

Zvýšite tým šancu, že nájdete pomoc...

Pridané 25.9.2010

Tento mesiac sa v listoch, ktoré prišli do poradne venujem problémom súvisiacim s prežívaním ochorenia, liečby a obdobia po nej najmä z pohľadu rodinných príslušníkov. Keď tak bilancujem, listov od vás, najbližších pacientov, prichádza najviac: bezradnosť, ako povzbudiť chorého v liečbe, čo s tým, ak ju odmieta, čo s prejavmi depresie alebo čo keď sa človek v starostlivosti o chorého sám dostane na dno svojich síl... Toto všetko sú vážne problémy a otázky ale žiaľ, zo strany lekárov sa im stále venuje málo pozornosti. Prečo? Lekári sa na psychické rozpoloženie pacienta zväčša nepýtajú a vy, najbližší pacienta, možno aj preto máte pocit, že takéto problémy do ambulancie onkológa nepatria. Ale patria. Jednak preto, lebo psychický stav ovplyvňuje zvládanie liečby. Tiež preto, lebo niektoré typy liečby môžu priamo ovplyvňovať psychiku pacienta a pokiaľ sú problémy výrazné, treba uvažovať o zmene liečby.

Samozrejme, že onkológ často nemá možnosť vyriešiť Vaše psychické ťažkosti spojené s ochorením a liečbou (pokiaľ priamo nesúvisia s liečbou, ktorú užívate) a nemá v tomto smere suplovať psychológa. Ale pokiaľ o týchto problémoch budete otvorene hovoriť, budú vedieť, že máte v tomto smere problém a tí lekári, ktorí majú o svojich pacientov skutočný záujem, budú hľadať možné formy pomoci.

V súčasnosti je realita ešte stále taká, že psychológov je na onkologických pracoviskách nedostatok. Je to aj otázka financií, ale je to aj otázka dopytu. A to sa nezmení kým vy, pacienti, nebudete so svojim onkológom hovoriť o tom, že počas liečby či po nej máte aj psychické ťažkosti. A ak sa o tom nezmienite ani vy, pacientovi najbližší, lekár nemá ako vedieť, že potrebujete v tomto smere pomoc. Preto skúste viac hovoriť s vašim lekárom nie len o tom, ako na liečbu reaguje Vaše telo, ale aj tom, ako ju zvládate po psychickej stránke. Zvyšujete tým svoju šancu, že nájdete aj v tomto smere pomoc pre seba, či svojich najbližších.

Mária Andrášiová

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!