Téma mesiaca

Kontakt

Ako sa k chorému správať po chorobe

Písala mi do poradne dcéra onkologickej pacientky, ktorá je asi mesiac po liečbe, výsledky má veľmi dobré – čo dcéra aj otec považujú za dôvod na radosť – ale pacientku samotnú, akoby to vôbec netešilo: je smutná, bez nálady, chvíľami podráždená a akoby nahnevaná...

Obdobie po liečbe nemusí byť zďaleka také radostné, ako by to na prvý pohľad, respektíve pre nás, ktorí ho vnímame „zvonka“, mohlo vyzerať. Telo aj psychika sú vyčerpané a myšlienky na to, ako ďalej, či sa choroba nevráti atď. sú niekedy naliehavé a deprimujúce. Na nejaký čas bola liečba programom dňa a jej absolvovanie métou, ktorú chorý túžil dosiahnuť. A keď sa to podarilo akosi nezostáva síl na radosť, alebo ju kalí strach z toho, čo bude ďalej.

Najbližšia rodina pacienta v tejto fáze už zvyčajne prepne do normálneho režimu - každý sa začne venovať svojim povinnostiam, dobiehať zameškané... veď chorý je z najhoršieho vonku a život sa môže vrátiť do starých koľají. Ak podobne zareagujú priatelia a známi, rekonvalescent sa môže cítiť osamelý a stratený v tom, ako začať znova normálne fungovať. Práve takéto pocity sa môžu navonok prejavovať ako smútok, hnev alebo výčitky. Je prirodzené, že cítite potrebu vrátiť sa čo najskôr k normálnemu životu. Aj chorý by to určite rád urobil, ale potrebuje v tom vašu pomoc.

Niekedy má rodina nerealistické očakávania týkajúce sa toho, ako by mal chorý toto obdobie zvládať, čo by mal robiť a čoho sa naopak vyvarovať. Nie vždy je zotavovanie sa po chorobe a liečbe rýchle a bezproblémové a „múdre rady“ nie je to, čo skutočne pomôže. Chorý ešte stále potrebuje najviac vašu podporu, pochopenie a trpezlivosť. Nemusíte s ním tráviť celé dni – zväčša to nie je možné a ani by to nebolo prospešné. Aj on sám by mal hľadať spôsob, ako začať znova žiť svoj život. Ale nezabúdajte s ním hovoriť o tom, ako trávi svoje dni, prípadne ak vidíte, že je smutný, skúste s ním hovoriť o tom, čo je dôvodom jeho nálady a či môžete urobiť niečo preto, aby sa cítil lepšie. Nebojte sa pýtať. Je to určite lepšie, ako hádať, predpokladať, alebo sa tváriť, že nič nevidíte. Už len tým, že prejavíte záujem o to, ako sa cíti, môžete mu uľaviť.

Pozor však, byť na blízku však neznamená za chorého rozhodovať.

Moja manželka sa liečila s rakovinou prsníka. Liečbu zvládala ťažko, veľmi schudla a zoslabla. Teraz, rok po liečbe, je už na tom dobre a chce sa vrátiť do práce. Ale ja mám obavy, že keď sa bude stresovať prácou, choroba sa jej môže vrátiť. Ako ju mám presvedčiť, že jej zdravie je dôležitejšie než to, aby pracovala?

Starostlivý manžel chcel svoju ženu ochrániť od záťaže a stresu, preto nechcel aby sa vrátila do práce. Ju však už stresovalo a deprimovalo, že sa nedokázala vrátiť do normálneho života... Zdravie a práca sa nemusia navzájom vylučovať. Pacienti, ktorým sa ani dlhší čas po ukončení liečby nepodarilo vrátiť do práce alebo si nájsť novú, sa často cítia neužitoční. Ak zostanú doma a nedokážu si nájsť náhradnú činnosť, postupne môžu upadať do depresie a trápiť sa myšlienkami, že ich život už nemá žiaden zmysel a nič pekné ich už v ňom nečaká.

Pomôžte vášmu partnerovi nájsť optimálny pomer medzi aktivitou a oddychom. Nemajte naňho príliš veľké nároky, ale ani ho príliš neochraňujte a neobmedzujte v normálnom fungovaní kvôli vášmu vlastnému strachu. Ak lekár povie, že sa môže vrátiť k normálnym aktivitám a chorý si tiež trúfa, tak ho v tom podporte. Veď ak jeho život zostane nehybný a prázdny, stráca pre neho zmysel, aj keď liečba bola úspešná. A naopak, ak mu trvá dlhšie kým sa zotaví, rešpektujte to.

Dôležité je, aby ste pri tom všetkom nezabúdali ani sami na seba. To, že chorý často nie je po ukončení liečby schopný normálne fungovať a prebrať na seba všetky povinnosti je fakt, ktorý by ste mali vedieť a prijať. Rovnako pochopiteľné však je, že je ťažké byť dlhodobo tým, kto všetko chápe, zvládne a je k dispozícii. Snažte sa teda nájsť kompromis – niečo určite zvládne chorý sám, niečo Vy a ak sú veci, ktoré sa dajú odložiť alebo povinnosti ktoré je možné vypustiť, urobte to. Nezabúdajte, že rovnako dôležité ako práca a povinnosti, je relax a vnútorná pohoda. Tešte sa spolu, že to najhoršie je za Vami!

Pridať na:
Pridať na Facebook! pošli na vybrali.sme.sk Vytlačiť!